Stresi yönetmek elinizde

Medicana Bursa Hastanesi Uzman Psikolog Begüm Derici Ülker, stresin önüne geçebilmek için yaşanan olayları çok yönlü bakmak gerektiğini söyledi.

Stresi yönetmek elinizde

Stresin hayatta kalmak için gerekli bir mekanizma olduğunu kaydeden Ülker, “Stres tepkisinin oluşmaması ancak sinir sistemin çökmesiyle oluşur. Streste de denge gerekliliği vardır. Yönetilmeyen stres konsantrasyon kaybı ve dolayısıyla performans kaybına sebep olabilir. Stresi yönetebilmek için öncelikle farkında olmak gerekir. Stresin uzadığına dair ipuçları, yorgunluk, hevessizlik, iştah ve uyku sorunları, hızlı öfkelenme, alınganlık, konsanstre olamama, içe çekilme, alkol veya uyuşturucu maddeler kullanmadır. Eğer uzamış bir stresin etkisi altında olduğumuzu hissedersek öncelikle hayat düzenimiz içerisinde; ‘düzenli ve dengeli beslenme, egzersiz yapmak, düzenli uyku, planlı olmak, ulaşılabilir hedefler koymak, sevdiğin insanlara ve hobilerine zaman ayırmak, kendine zaman ayırmak, düşünmeye zaman ayırmak, mizah, etkili ve açık iletişim kurmak, hayır diyebilmek’ gibi temel noktalara müdahale etmeliyiz” diye konuştu. 

“ÇOK SEÇENEKLİ DÜŞÜNÜN”…

Stresi yönetebilmenin diğer bir yolunun da çok seçenekli düşünmek olduğunu vurgulayan Ülker, “Eğer hayat düzenimize müdahale edemiyorsak, düşünce sistemine müdahale etmeliyiz. Gerçekleşmiş bir olayı değiştirmek imkansız, önlemek ise zordur. Ancak o yaşam olayıyla ilgili düşüncelerimizi ve değerlendirmelerimizi farklılaştırabiliriz. Böylece olayın duygularımız ve davranışlarımız üzerindeki etkisini dengeleme şansımız olur. Çok seçenekli düşünmek, esnek ve berrak bir zihni, o da hayatın kendi ritmine ayak uydurabilmeyi sağlar” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X