Süheyl Batum CHP’den ihraç edildi!

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un oy çokluğuyla partiden ihracına karar verdi.

Süheyl Batum CHP’den ihraç edildi!

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un, partiden ihracına karar verdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, YDK, Uğur Bayraktutan başkanlığında toplandı. 

Toplantıda, Merkez Yönetim Kurulunun (MYK), Batum’un “kesin ihraç istemiyle” YDK’ya sevkine ilişkin dosya ele alındı.

YDK, Batum’un, oy çokluğuyla ile partiden ihracına karar verdi.

“Kararı yargıya taşıyacağım” 

Batum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın ve gerekçesinin henüz kendisine tebliğ edilmediğini söyledi. 

Kararın “oy birliğiyle mi” yoksa “oy çokluğuyla mı” alındığına bakacağını ifade eden Batum, kararı yargıya taşıyacağını da bildirdi. 

Savunmasında, YDK’daki hukukçulara güvendiğini söylediğini belirten Batum, “Bu kararın hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı. 

Hukuka aykırı olarak gördüğü bu karar için muhakkak mahkemeye gideceğini belirten Batum, “Ne yapmışım ben de partiden ihraç edilmişim? Hırsızlık mı yapmışım, hakaret mi etmişim, ne yapmışım? Başkanı eleştirmek veya birini eleştirmek bir partiden ihraç sebebi olabilir mi, hele hele CHP’den? Hayır. O zaman ne yapmışım? Kararda o yok, bana isnat edilen sözleri hiç söylemediğimi de söyledim. İspatımı da verdim. ‘Gazetecilerle de konuşun’ dedim.  Dolayısıyla öğrenmem lazım, neye istinaden?”

“MYK bu kararı alamaz”  

Batum, Merkez Yönetim Kurulunun (MYK) bir milletvekilini “kesin ihraç istemiyle” YDK’ya sevk edemeyeceğini de savundu. Bu kararı ancak Parti Meclisinin (PM) alabileceğini ifade eden Batum, bunun bugüne kadar ikinci bir örneğinin de olmadığını dile getirdi.

“Bu kararı yüzde 100 PM’nin alması gerekir. Yani 99.9 bile değil, yüzde 100” diyen Batum, “Bugüne kadar ki uygulamalara da bakın. 2001’de bu tüzük değişti. 2001’den, 2002’den bugüne MYK kararıyla atılan bir tane milletvekili varsa, ben de ikinci olayım. Fikri Sağlar, Mustafa Sarıgül, Genel Sekreter Yardımcısı Eşref Erdem hepsi PM kararıyla atıldı” diye konuştu.   

CHP’nin Eskişehir’de milletvekili kalmadı

CHP MYK, geçen ay Batum’u Grup İç Yönetmeliği’nin 78, Tüzüğün 68/E, 70/A hükümleri uyarınca kesin çıkarma cezası istemiyle YDK’ya sevk etmişti.

Batum’un sevkine gerekçe olarak, Emine Ülker Tarhan’ın istifasının ardından “…istifalar sürecek” şeklindeki açıklaması gösterilmişti. Batum bu açıklamasıyla, “Partiyi kamuoyu önünde doğrudan tartışmaya açtığı ve parti bütünlüğünü sarsan tutum içine girdiği” gerekçesiyle “kesin ihraç istemiyle” disipline sevk edilmişti. 

Başkanlığını Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın yaptığı YDK’nın aldığı bu kararla Büyükşehir Belediye Başkanlığını elinde bulunduran CHP’nin Eskişehir’de milletvekili kalmadı.    

Batum, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu döneminde, partiden ihraç edilen ilk miletvekili oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X