Suriye’de kartları Putin dağıtıyor

Suriye kriziyle ilgili olarak Rusya’nın Soçi kentinde Türkiye, Rusya ve Iran liderlerinin katıldığı üçlü zirve dünyada geniş yankı buldu. ABD basınında Washington’ın bölgede sürekli zemin kaybettiğine dikkat çekildi. Rus medyası ise “Esad sonunda kazandı

Suriye’de kartları Putin dağıtıyor

Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin katılımıyla Karadeniz kıyısındaki Soçi’de gerçekleştirilen Suriye konulu üçlü zirve, dünya basınında geniş şekilde ele alındı.

İngiliz The Times gazetesi “Putin Suriye’yi kurtardı” diyerek övündü” başlığını attı. ABD’nin eksikliğine dikkat çekti. Türkiye ve İran’ın siyasi çözüm noktasında birbirinden çok uzakta olduğu yorumunu yaptı.

Bir diğer İngiliz gazetesi The Guardian ise “Rusya, İran ve Türkiye suriye’deki savaşın  son bulmasını tartışıyor” başlağını kullandı. Anlaşma farazi olarak nitelendi. “Gelecekte herkesi zor bir dönem bekliyor” yorumu yapıldı.

Fransız Le Croix gazetesi “Suriye’de kartları Putin dağıtıyor” başlığını attı. ABD ve Avrupa’nın DEAŞ’ın yenilmesi için askeri katkı sağlamış  olsalar da oyun dışı  bırakıldığına dikkat çekildi.

Le Figaro gazetesi ise “Rusya, Türkiye ve İran’ı ortak proje etrafında biraraya getirmekte zorlanıyor” yorumunu yaptı.

ŞAŞIRTICI BİR GELİŞME

Alman  Frankfurter Algeman.. gazetesi “Putin, Erdoğan ve Ruhani, Suriye ittifakını kurdu” başlağını kullandı. Üç ülkenin liderlerinin bir plan üzerinde uzlaşması “şaşırtıcı bir gelişme” olarak nitelendi.

İtalyan gazetesi Corriera de la Siera haberi, “Putin’in hızı, Trump’ın icazeti, Esad’ın sözü” balığıyla verdi. “Amerikan yönetiminden gelen icazet ve sessizlik de dikkat çekici” değerlendirmesinde bulundu.

WASHİNGTON’IN  KATKISI OLMADAN

Amerikan The New Yorkt Times gazetesi “Anlaşma Rusya’nın savaşın sonunu belirlenmesinde giderek artan rolünün altını çizdi” yorumunu yaptı.

Washington Post da Suriye’nin  geleceğinin Washington’ın kayda değer bir katkısı olmadan belirleneceğini yazdı. “Bu durum dünyanın tak süper gücünün ne kadar hızla zayıfladığını gösteriyor” yorumu yapıldı. Üç ülkenin Suriye’de  ortak çıkarlarının  yanı sıra, Amerikan karşıtlığında da  birleştikleri öne sürüldü.

ESAD SONUNDA KAZANDI

Rusya’da  günlük olarak yayımlanan RBC gazetesi ise üçlü zirvede Suriye lideri Beşar Esad’ın geleceği ile ilgili değerlendirme yapılmamasına dikkat çekti. Gazeteye değerlendirmede bulunan isimlerden Leonid Isayev, Esad’ın iktidarda kalmasının garantilendiği yorumunu yaptı. Isayev, ‘Esad kimin yardımıyla kazanmış olursa olsun, sonunda kazandı” dedi.-

Kommersant gazetesinde Andrei Kolesnikov imzalı haberde ise Suriye’de yalnızca ‘DEAŞ’ın değil ABD’nin hedeflerinin de yenildiği’ değerlendirmesini yaptı. Kürtler konusunun ise Rusya ile Türkiye arasında çözümsüz olmaya devam ettiğini yazdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X