Suriyeli Kürtlere Soçi daveti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli Kürtlerin Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin davetliler listesine alındığını söyledi. PYD’nin katılmayacağı kongreye  ilişkin, bin 600 kişilik bir katılımcı listesi oluştu.

Suriyeli Kürtlere Soçi daveti

Rusya muhalif güçler ile Suriye yönetimini yeni anayasayı hazırlama hedefiyle Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde buluşturmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Moskova yönetimi Soçi kentinde 29-30 Ocak’ta yapılacak kongreye Kürtlerin katılımı konusunda Türkiye’nin itirazlarını da aşacak ara formülü oluşturduğu bildirildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün bir açıklama yaparak, Suriyeli Kürtlerin Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin davetliler listesine alındığını söyledi.

Ankara’daki diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Rusya ve İran’la yapılan anlaşma sonucunda terör örgütü PYD, Soçi’deki kritik Suriye zirvesinde yer almayacak.

‘KÜRTLERE SURİYE’DE ROL VERİLMELİ’

Rus Bakan Lavrov, dün Yemenli mevkidaşı Abdulmelik el Mihlafi ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Lavrov burada Suriye’deki gelimelere ve Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’yle ilgili konuştu. Lavrov, “Kürtlerin Suriye’deki siyasal süreçteki rolüne gelirsek, bu rol onlara verilmeli. Fakat bu rol onlara, Suriye’deki tüm etnik, dini ve politik güçlerin Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağrıldığı ortak bir platformda verilmeli. Nitekim bu düşünceye dayanılarak, Kürt temsilciler, gelecek hafta Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet edilen Suriyeliler listesine dahil edildi” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce yaptığı açıklamada, “Türkiye eli kanlı terör örgütü PYD ile aynı masaya oturmayacak” demişti. 

Öte yandar Irak ve Mısır Dışişleri de, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmaları için Rusya’dan resmi davet aldıklarını duyurdu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X