Tambi 5. oldu

Suriye’deki iç savaştan kaçıp geldiği Bursa’da ‘müzik dehası’ olduğu ortaya çıkan ve Türk vatandaşlığına alınan 16 yaşındaki Tambi Cimuk, katıldığı Rusya’nın St. Petersburg kentindeki yarışmada 16 kişi arasında 5’nci oldu.

Tambi 5. oldu

Suriye’den, 2 yıl önce savaş nedeniyle 4 kişilik ailesiyle birlikte kaçan Tambi Cimuk, Bursa’ya geldi. 

Kafkas gecelerinde akordeon çalan Tambi’nin müzik dehası olduğu, piyano eğitim almak için başvurduğu Bursa’daki müzik merkezinde ortaya çıktı. Bir yıllık eğitimin ardından video görüntüsü göndererek katıldığı Rusya’daki yarışmada birincilik elde eden Tambi’yi dinleyen New York Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Poddubnaya, onu ‘inanılmaz bir yetenek’ olarak tanımladı. 

Poddubnaya, Tambi’yi New York Konservatuarı’na almak istediğini, ancak uluslararası derecelere sahip olması gerektiğini söyledi. Poddubnaya’nın önerisi doğrultusunda uluslararası yarışmalara hazırlanan Tambi, bu kez pasaport sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine yapılan girişimler sonucu Tambi’nin vatandaşlık kararı 8 Aralık’ta Bakanlar Kurulu’na gönderildi. Bakanlar Kurulu’nun onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı gece saat 22.00’de Tambi’yi telefonla arayarak, vatandaşlık müjdesini verdi. Bursa’daki emniyet ve nüfus müdürlükleri gece açılarak, önce nüfus cüzdanı, ardından pasaport başvurusu yapıldı. Aynı gece Ankara’ya hareket eden Tambi, 9 Aralık günü pasaportunu alarak Rusya’ya, kendisindeki yeteneği keşfeden Bursa’daki merkezde piyano öğretmeni olarak görev yapan Rus asıllı Elena Yudina Çekiç’in ağır bir enfeksiyon sonucu hastalanması nedeniyle üzüntülü olarak ulaştı.

St Petersburg’ta birinci tur için jüri karşına çıkarak, Bach’tan Prelude ve Fuga, Mozart’tan Sonata Do Majör ve Chopin’den Nocturune adlı eserleri çaldı. Jüriden geçerli not alan Tambi, bu sabah ise büyük final için piyanosunun karşısına geçti. 

Yarışmada, kendisini keşfeden yanında olamayan Elena Yudina Çekiç’e ihtiyaç duyduğunu hissettiren Tambi, sonuçların akşam saatlerinde açıklanacağının duyurulması sonucu yaşadığı stresi kar topu oynayarak atmaya çalıştı.

SONUÇLAR AÇIKLANINCA

Jüri, beklenen açıklamayı akşam saatlerinde yaptı. Birinciliğe değer piyanistin bulunamadığı yarışmada Tambi, her biri en az 10 yıllık piyano eğitimi alan 16 kişi arasında 5’nci oldu. Tambi, bu başarısını cep telefonu ile aradığı ailesine ve kendisini yetiştiren Elena Yudina Çekiç’e cep telefonu ile arayarak haber verdi.

Tambi ile birlikte St Petersburg’ta bulunan Akademix Güzel Sanatlar Merkezi Yöneticisi Rüstem Avcı, “Tambi, iyi bir sonuç aldı. Kendisi sadece 16 aylık bir eğitim ile en az 10 yıldır bu işi yapan yarışmacılarla mücadele etti. Çok iyi bir sonuç aldı. İki okul burada kendisine teklifte bulundu. Kendisi bundan sonraki kariyerini, New York’ta sürdürmek istiyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X