İhsan Aydın
İhsan Aydın

TANAP’tan dört ilçeye dev destek

Bursa’nın 4 ilçesine eskilerin deyimiyle talih değil, TANAP kuşu konuyor.

Hazar Denizi’ndeki kuyulardan çıkarılan Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın geçeceği güzergâh üstündeki Bursa’nın dört ilçesi sosyal ve çevresel anlamda hibe desteğiyle zenginleştirilecek.
Bin 850 kilometrelik hattın bir bölümün geçtiği Bursa sınırlarındaki Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerine TANAP’ın kısa adı SEIP olan, Sosyal ve Çevresel Yatırım Programı’yla proje karşılığı yüzde 95’lik hibe desteği sağlanacak.

TANAP, SEIP aracılığıyla güzergâh boyunca yerel nüfusa güçlü faydalar sağlamayı, sürdürülebilir projelerle bölge halkının ekonomik ve sosyal kalkınmasını desteklemeyi hedefliyor.
TANAP 2. çağrı kapsamında dağıtacağı 60 milyon dolarlık (yaklaşık 210 milyon TL) hibe başvurularını almaya başladı. Başvurular 23 Ağustos’ta sona erecek.

Başvurularla dört ilçede oturan sakinlere hazırlayacakları projeler için 200 bin lira ile 1 milyon lira arasında hibe veriliyor.

Peki, bölge halkı neredeyse tamamı hibe olan destekten hangi projelerle faydalanabilecek?

TANAP SEIP ile, bölgedeki insan kaynakları potansiyelini ve sosyal sermayeyi güçlendiren; tarım, hayvancılık, imalat ve turizm dahil olmak üzere hizmet sektöründeki yerel küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayan; bölgedeki çevre altyapısını, doğal kaynakları, yenilenebilir enerji kaynaklarını, biyo-çeşitliliğini ve eko-sistemlerini geliştiren projeleri destekleyecek. 
 

İşte desteklenecek projeler:

 

Sosyal alanda; turizm hizmetlerini çeşitlendiren yatırımlar, okulların, kütüphanelerin, spor alanlarının ve ortak sosyal alanların ekipman ihtiyaçları, kırsal alanda sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve yaygınlaştırılması, mesleki eğitim merkezlerinin kapasitelerinin artırılması, sosyal sermaye yatırımları, tarımda çeşitliliğin, katma değerin ve verimliliğin artırılması, yerel ve geleneksel ürünlerin üretimi.

Çevresel öncelikli alanda ise şu projelere hibe verilecek;
Doğal kaynakların, toprak ve suyun sürdürülebilir yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve geliştirilmesi, çevresel altyapının yönetimi ve çevre bilincinin artırılması, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinin ve ekonomik kullanımının desteklenmesi, biyo-çeşitlilik ve eko-sistemlerin korunması ve geliştirilmesi.

 

Kimler başvurabilecek?

 

TANAP’ın SEIP hibesinden faydalanacaklar arasında yerel yönetimlere ve sivil tolum örgütlerine öncelik var.

Ayrıca kooperatifler, birlikler, federasyonlar ve birlik konfederasyonları, üniversiteler, KOBİ’ler, çiftçi ve üreticiler de bu hibeye başvurabilecekler.

Bölge insanının refahını artırmaya dönük hibelerden faydalanabilmek için ağır bir bürokrasi var ama bizce uğraşmaya değer.

Çünkü; TANAP, hazırlanacak proje bedelinin neredeyse tamamını hibe olarak veriyor.

TANAP bu açıdan ulaştığı son noktaya zenginlik ve sıcaklık götürürken, geçtiği güzergâhtaki yerel halkı da sosyo-ekonomik anlamda güçlendirmeyi hedefliyor.

Bursa’nın gelişmişlik düzeyi düşük 3 ilçesi ile bunlara nispeten daha gelişmiş Mustafakemalpaşa bu destekten faydalanabiliyor.

Bunun Keles dışındaki 3 Dağ ilçesi için de büyük bir nimet olduğunu söyleyebiliriz.  

Keles ise boru hattı dışında kaldığı için destek kapsamına dahil edilmemiş.

4 ilçeye konan bu TANAP kuşundan muhakkak faydalanılmalı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X