Tankeri yakalayın

ABD, İngiltere’ye bağlı Cebelitarık’ta el konulan ve iki gündür bırakılması beklenen İran tankeri için yakalama kararı çıkarttı. 

Tankeri yakalayın

Kararda, tankerin yanı sıra içindeki petrole de el konulmasını da talep edildi. Tahran , Washington’ı korsanlıkla suçladı.

ABD Adalet Bakanlığı, İngiltere’ye bağlı Cebelitarık’tan bırakılması beklenen İran tankeri Grace 1 için yakalama kararı çıkarttı.

Cuma günü Washington’da bir federal mahkeme tarafından verilen kararda “Birleşik Devletleri Kolluk Kuvveti Hizmeti veya yasa tarafından yetkilendirilmiş herhangi bir görevliden” bu emri uygulaması talep ediliyor. Tankerin yanı sıra içindeki petrole de el konulmasını talep eden karar, bir ABD bankasında İran şirketi Paradise Global Trading LLC ile ilişkili olduğu öne sürülen bir hesaptaki 995 bin dolara el konulmasını da içeriyor. ABD Adalet Bakanlığı geminin Uluslararası Acil Ekonomik Güç 
Yasası’nı ihlal ederek banka dolandırıcılığı, para aklama ve terörizmle ilgili suçlara karıştığını savunuyor.

İRAN’DAN SERT TEPKİ

ABD’nin talebine İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten sert tepki geldi. Zarif, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ABD’yi korsanlık çabası içerisinde olmakla suçladı. Zarif, ABD’nin hamlesinin ayrıca Washington’ın yasaya saygısızlığını gösterdiğini belirtti.
İran, 2,1 milyon ton petrol taşıyan tankerde görev almak üzere yeni bir ekip gönderiyor. Gemideki bir önceki mürettebat Hindistan vatandaşlarından oluşuyordu. ABD gemide çalışanlara vize yasağı tehdidinde bulunmuştu. İran, geminin ‘Adrian Darya’ adı altında tekrar yola çıkacağını bildirdi.

 Grace 1 adlı gemiye, Suriye’ye petrol taşıyarak Esad hükümetine yönelik yaptırımları delme suçlamasıyla 4 Temmuz’da el konulmuştu. Bunu “yasadışı” bir uygulama olarak niteleyen İran da Hürmüz Körfezi’nde bir İngiliz bandıralı gemiye el koymuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X