Tarım sigortası için çiftçiye çağrı

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bursa Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği toplantıda, poliçe sayısının her geçen yıl arttığı ancak bu artışın yetersiz olduğu vurgulandı.

Tarım sigortası için çiftçiye çağrı

GÜRHAN ADANA  

Belediye Meclis Salonu’ndaki toplantıda, çiftçilere tarım sigortasının önemi anlatıldı. Poliçe sayısı bakımından Bursa’nın ülke genelinde 5. sırada yer aldığını kaydeden TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu, ‘Bölgemizde 2017 yılı içinde toplam 30 bin 226 poliçe düzenlendi. Böylece 2016 yılına göre poliçe sayısında yüzde 12’lik bir artış gerçekleşmiş oldu’ dedi.

2018 yılında TARSİM’de uygulanmaya başlanan değişiklikleri de anlatan Çakıroğlu, ‘Daha önce kuraklık poliçesi sadece buğday ürününü kapsıyordu. Bu yıl ise buğdayın yanı sıra arpa, çavdar, yulaf ve tritikale de kuraklık sigortası kapsamına alındı. Ayrıca, kadın çiftçiler ile 30 yaşın altındaki genç çiftçilere yaptıracakları dolu paketi sigortasının poliçe bedellerinin yüzde 5’i oranında indirim getirildi’ diye konuştu.

İLGİ ARTMALI…

Yenişehir Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz da, tarım sigortasının hayvan, alet, makine, sebze, meyve ve tahıl gibi bitkisel üretimin yanı sıra süs bitkilerini de kapsadığını belirtti. Aranmaz, ‘Tarımsal üretimlerinizi kuraklık, dolu, don, sel, yeraltı suyunun aşırı beslenmesiyle ürünlerin köklerinin çürümesi olayına neden olan taban suyu baskını, fırtına, hortum, deprem, heyelan, yangın ve hayvan hastalıklarına karşı sigorta yaptırabilirsiniz. Sigorta güvencesi kazanmak için yaptığınız başvurularla ilgili poliçelerinizin yüzde 50’sini devlet ödüyor’ dedi.

2016 yılında ilçede toplam 3 bin 147 poliçe hazırlandığına, 2017 yılında ise poliçe sayısının 3 bin 360’a yükseldiğine işaret eden Aranmaz, ‘Bu çok da iyi bir sayı değil. Her ne kadar geçmiş yıllara göre tarım sigortası yaptırmış olanların sayısında bir artış söz konusu olsa da, bu artışı yeterli görmüyoruz’ diye konuştu.

AKTAŞ: ENGELLER KALDIRILMALI…

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da, tarım sigortası yaptırmak isteyen bazı çiftçilerin, işlediği arazinin çok sayıdaki mirasçısına ulaşamadığını, bu yüzden kira sözleşmesi imzalayıp ürününü sigortalatamadığını vurguladı. Aktaş, “Ürününü sigorta ettirmek isteyen çiftçi, yetiştirdiği ürünü Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil ettirmek zorunda. Ancak, araziyi kiralamışsa, kira sözleşmesini de ÇKS başvurularında göstermesi gerekiyor. Çiftçi, kiraladığı arazinin mirasçılarına başka şehirlerde ya da yurtdışında yaşadıkları için ulaşamıyor. Dolayısıyla kira sözleşmesini ÇKS başvurusunda gösteremiyor. ÇKS’ye kayıt ettiremediği ürünü de sigortalatamıyor” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X