Tarımsal ilaçlama bilinçli yapılmalı

Yenişehir’de düzenlenen ‘Ne Ekiyoruz, Ne Yiyoruz?’ adlı panelde, tarımsal ürünlerde ilaç kalıntıları anlatıldı.

Tarımsal ilaçlama bilinçli yapılmalı

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Osmangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen panele Kaymakam Suat Seyitoğlu, Milli Eğitim Müdürü Musa Ayaz, Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Mehmet Sincik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz ve öğrenciler katıldı.

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Seracılık  Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, tarımsal ilaçlamada son ilaçlama ile hasat arasında geçen süreye uyulması gerektiğine dikkat çekti.

Her ürün ve sebze için ilaçlamalar arasındaki sürenin farklı olduğunu belirten Erdoğan, çiftçilerin eğitim çalışmalarıyla bilinçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Yapılan araştırmalarda tarım ilacı kullanım yoğunluğunun Türkiye’de sanılandan oldukça az olduğunu vurgulayan Erdoğan, ‘Ama ilaç kalıntısı bizim ürünlerde daha çok çıkıyor. Maalesef bizde bilinçsiz ilaçlama yapılıyor. Bu yüzden sebze ve meyvelerde tarım ilacı kalıntısı daha çok görülüyor’ diye konuştu. 

İYİ TARIM UYGULAMASI…

İyi Tarım Uygulamaları sayesinde bu sorunun aşılabileceğini anlatan Hakan Erdoğan, böylece toplum, çevre ve hayvan sağlığının korunabileceğini belirtti. İyi Tarım Uygulamaları’nda tarım ilacı ve kimyasal gübre kullanılabildiğini ifade eden Erdoğan, ‘Önemli olan zamanında ve doğru miktarda ilaç kullanılmasıdır.

Ülkemizde bu konuda biraz daha hızlı adımlar atılmalı ve çiftçilerimiz bilinçlendirilmelidir. Böylece toplum ve çevre sağlığının yanında ihracatımız da zarar görmeyecektir’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X