Tatarlarının dünyaya yaydığı lezzet: Çiğ börek

Kırım Tatar mutfağının sembolü çiğ börek, bugün eski Sovyet coğrafyasının yaygın ve sevilen lezzetlerinden biri.

Tatarlarının dünyaya yaydığı lezzet: Çiğ börek

Rus Çariçesi 2. Katerina’dan bu yana ana vatanlarından farklı dönemlerde sürgün edilen Kırım Tatarlarının sürgünler sırasında dünyaya yaydığı çiğ börek, bugün Ukrayna, Rusya, Belarus ve Moldova’nın yanı sıra Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde biliniyor.

Çiğ börek, Türkiye’de de Eskişehir mutfağının tanınan bir yemek türü.

Türkiye’de ‘çiğ börek’ veya ‘Tatar böreği’ olarak mutfaklarda yerini alırken, bu lezzet eski Sovyet ülkelerinde “çeburek” olarak adlandırılıyor.

Kıyma halindeki çiğ etten oluşan özel harcın ince açılan hamurun içine konularak yağda kızartılmasıyla yapılan çiğ börek, kabarmış haliyle sıcak olarak tüketiliyor.

Kuzu ve dana etinin yanı sıra tercihe bağlı peynirle de yapılan çiğ börek, yanında değişik soslarla servis edilebiliyor.

BİR COĞRAFYAYI DOYURUYOR…

Kırım Tatar restoranlarının menüsünde ilk sırada yer alan çiğ börek, caddelerde, köşe başlarında, festivallerde ve bayramlarda halkın ve turistlerin en çok ilgi gösterdiği lezzetlerin başında geliyor.

Pişirilmesindeki sürat, fiyatındaki uygunluk ve lezzeti ile çiğ börek bugün eski Sovyet coğrafyasında ayaküstü hazır yemek türlerine alternatif olarak yaygınlaşıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X