Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tereciye tere satacaklar: Özgürlük Anıtı sırrını dünyaya anlatacaklar

Aslında… Bursa’dan kalkıp, Amerika’nın sembolü olan New York’taki Özgürlük Anıtı belgeselini çekmeye gittiklerini 31 Mart 2019 günü duyurduk.

İşte…

Dünyada ses getiren belgesellere imza atan Bursalı belgesel yapımcıları Ebru ve Serkan Yiğit çifti, 2018 Kasım ayında başladıkları çalışmalar kapsamında geçen hafta 16 kişilik ekiple Özgürlük Anıtı çevresinde karadan ve denizden çekimler yaptılar, çalışmanın da artık sonuna geldiler.

1.-yazi-icin-amerika-new-york-ozgurluk-aniti-belgeseli-cekimleri-ebru-yigit-ve-serkan-yigit.jpgİlk anda…

Herkesin aklına “Bursa’dan kalkıp Amerika’nın Özgürlük Anıtı belgeselini çekmenin amacı ne?” sorusunu geliyor. O soruya da, yapımcılığı üstlenen Yiğit Şirketler Grubu bünyesindeki wmw Prodüksiyon ve tanıtımı üstlenen wmwSocial firmaları sahibi Serkan Yiğit şu cevabı verdi:

“Amerika denince sembol olarak akla New York’taki Özgürlük Anıtı geliyor. Batılı kaynaklar bu heykelin öyküsünü Fransa’nın yüzüncü yılı için Amerika’ya armağan ettiği 1885 yılından başlatır, ama 30 yıl öncesi var.”

Şöyle devam etti:

“Heykel için Fransızlara siparişi Veren Osmanlı’nın Mısır Valisi Sait Paşa. Heykeli, adaleti temsil etmesi için Süveyş Kanalı girişine koymak istiyor.”

Şu nokta önemli:

“Heykel aslında bir kadın. Üzerinde de Mısır’ın yerel kıyafeti var. Başında adaleti temsil eden ışıklar, elindeyse kandil var. Fakat heykel karşıtlığı nedeniyle parası ödenen heykel teslim alınamıyor.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Parası Osmanlı tarafından ödenen heykel Fransa tarafından Amerika’ya armağan edilirken değişiklik yapılıyor. Baş tarafıyla birlikte kıyafet biraz değişiyor. Kandil de meşale oluyor.”

Bunları anlattıktan sonra şunu söyledi:

“Özgürlük Anıtı akademik çevrelerin ele alabileceği bir tarih tezi olabilir. Üniversitelerin ya da kütüphanelerin raflarında kalma olasılığı yüksek bu bilgi, belgesel aracılığıyla çok sayıda ülkeye ve insana ulaşabilecek.”

Amacı da şöyle açıkladı:

“Amacımız tarihi gerçeği ortaya çıkarmak. Özgürlük Anıtı’nın 130 değil 160 yıllık bir öyküsü olduğunu ve o öykünün Fransa’dan değil Osmanlı’dan başladığını belgeleyip dünya kamuoyuna anlatmak.”

 

Kültür Bakanlığı ve THY destek

 

2.-yazi-icin-amerika-new-york-ozgurluk-aniti-belgeseli-afisi.jpgEşi Ebru Yiğit’le belgesel çekimlerinde kamera başına geçen Serkan Yiğit, yüksek bütçeli prodüksiyon için filme uygun ekipman oluşturduklarını söyledi.

Kurguları Yiğit Grubu’nun Bursa, Almanya ve Amerika’daki stüdyolarında yapılacak belgesel dünyadaki gösterimlerinde kitap, web sitesi, sosyal medya ortamlarında desteklenecek.

Serkan Yiğit’in bir de teşekkürü var:

“Başta Kültür Bakanlığı ve THY olmak üzere ABD’li sponsorlarımızdan Tin Colsunting’e teşekkür ediyorum. Bu belgesel kendimizi dünyaya ifade etmenin de başlangıcı olacak.”

 

Uludağ Üniversitesi’ndeki ‘genç hukukçular’ için bu yıl umut yok

 

3.-yazi-icin-prof.-dr.-ahmet-saim-kilavuz.jpgGöreve atanalı 2 ay olan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’la geçmişten tanışıklığımız var. Fakat, yoğunluğunu gördüğümüz için henüz ziyaretine gidemedik.

Ne var ki…

Dün sabah sürpriz yapıp Rektör Hoca aradı ve biraz sohbet ettik. Sonra da “Hukuk Fakültesi öğrencileri için umut var mı?” diye sorduk.

Çünkü…

Yıllık ders sisteminin olduğu Bursa Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kalın kitapların tümünden sınava girecek öğrencileri finallerin ertesi günü başlayacak bütünlemeler bekliyor. Yaz Okulu da yok.

Prof. Dr. Kılavuz şunu söyledi:

“4 yıl önce Hukuk Fakültesi dersleri yıllık hale getirilmiş. Problem buradan kaynaklanıyor. Yıllık dersler kredili sistemle ters. Çünkü, 5 haftalık Yaz Okulu’na sığdırılamıyor.”

Ardından…

“Öğrencilerin de, hocaların da haklı oldukları noktalar var” deyip ekledi:

“Bu yıl yapılabilecek bir şey yok. Senato karar verdi, işleyiş başladı. Fakat önümüzdeki yıl düzenleme olabilir, bütünlemeler eylüle alınabilir.”

 

Rektör Hoca bu konuda çok iddialı!

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2 ay önce Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’a sohbet ederken “İşiniz hem kolay, hem zor” dedik.

Ne amaçla söylediğimizi bildiği için şu karşılığı verdi:

“Eskiden gelen tecrübemiz var. Herkesi kucaklayan, problem çözmeyi bilen, muhataplarını dinleyen iyi bir ekip oluşturduk.”

En iddialı olduğu konu ise şu:

“Üniversite şehrin içinde, şehir de üniversitenin içinde olacak. Bu konuda iddialıyım.”

 

Bursa milletvekilleri Esgin ve Yıldız’dan ‘bürokrat gururu’ ziyareti

 

5.-yazi-icin-bursa-milletvekilleri-mustafa-esgin-ve-zafer-isik,-seker-fabrikalari-genel-muduru-mucahit-alkan.jpgSeçilip TBMM’ye gitmesinin üzerinden henüz 1 yıl bile geçmedi, ama AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin bu süre içinde farkını gösterdi.

Bir kere…

Milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Bursa’nın sorunlarının Ankara’daki takipçisi oldu. Bunu yaparken sürekli halkla beraber oldu ve insanları dinledi.

Ankara bürokrasisi içinde önemli görevler üstlenen bürokratlara da gurur duyduğunu gösteren ziyaretler yaptı.

Nitekim…

Gürsu’nun Yenidoğan Mahallesi’nde büyüyen, Bursagaz’daki göreviyle dikkat çeken, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcılığı yapan, Enerji Bakanlığı’nda EÜAŞ Genel Müdür Yardımcılığı üstlenen, geçen hafta da Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü olarak atanan Mücahit Alkan’ın ziyaretine milletvekili arkadaşı Zafer Işık’la birlikte gitti.

 

İzninizle…

 

Bu köşenin sürekli takipçileri biliyorlar… Araya normal ya da sürpriz seçimlerin de girdiği yoğun siyaset ve kent gündemi trafiği içinde bayram ya da pazar tatili demeksizin haftanın 7 günü karşınızda oluyoruz.

Üstelik…

Önümüzdeki süreçte gündemin daha da yoğun olacağının belirtileri var. O nedenle, biraz dinlenebilmek için izninizi rica ediyoruz…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X