Ticaret savaşlarına Fitch’ten uyarı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin gümrük vergisi artışlarıyla başlayan ticaret savaşlarının giderek büyümesi halinde bunun küresel ticarete maliyetinin 2 trilyon doları bulabileceği uyarısında bulundu.

Ticaret savaşlarına Fitch’ten uyarı

Fitch Ratings, ülkeler arasındaki karşılıklı ticari adımların küresel ekonomi üzerine etkisinin büyük olabileceğini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, artan küresel ticaret savaşlarında yeni önlemlerin uygulanmasına ilişkin risklerin arttığı, bu durumun küresel ekonomi üzerinde büyük çaplı etkilerinin olabileceği belirtildi.

ABD’nin Çin’nden yapılan otomotiv sektörüne ilişkin ithalata yüzde 25 vergi uygulamasının ve ek tarifeler getirmesinin, Çin ve diğer ticaret ortaklarının buna karşılık vermesinin, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’nin (NAFTA) çökmesinin ele alındığı bir senaryonun küresel ticarete olan etkisinin 2 trilyon doları bulabileceği kaydedildi.

ABD hükümetinin ticaret açığını azaltmak amacıyla Çin, Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika’ya karşı uyguladığı vergi artışlarının küresel ticarete ilişkin gerilimleri artırdığı belirtildi.

GERİLİM ARTABİLİR

Açıklamada, ayrıca şimdiye kadar ABD başta olmak üzere diğer ülkeler tarafından atılan adımların, ülkelerin ekonomilerinin büyüklükleri dikkate alındığında ortaya çıkardığı etkinin henüz çok küçük olduğu hatırlatıldı.

Buna rağmen ABD tarafından atılabilecek yeni gümrük vergisi artışlarının mevcut gerilimleri daha fazla yükselterek, daha büyük bir ekonomik etki oluşturabileceği belirtildi.

ABD’nin ilerleyen dönemde NAFTA’dan tamamen çekilebileceği, ticaretteki gerilimin daha da artabileceğine dikkat çekildi.

Amerikan iş dünyası da isyan bayrağını çekti

ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşından zarar görmeye başlayan Amerikan iş dünyası da Beyaz Saray’ın gümrük vergilerine savaş açtı.

Ülkenin en büyük iş dünyası örgütü olan ABD Ticaret Odası, Amerikan halkını, “Kongre üyelerinden Trump’ın tarifelerine karşı ellerinden gelen herşeyi yapmalarını talep etmeye” çağırdı.

ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma getirdiği tarifelere Avrupa Birliği, Çin, Kanada, Meksika, Hindistan ve Türkiye’den ardı ardına gelen misillemeler, Amerikan şirketlerinin endişelerini artırdı.

Yaklaşık 3 milyon üyesiyle sadece ABD’nin değil dünyanın en büyük iş derneği olan ABD Ticaret Odası, pazartesi günü Trump’ın tarifelerine karşı bir kampanya başlatarak bugüne kadar eşi benzeri görülmeyen bir adım attı.

‘Tarifeler Yanlış Yol’ temalı kampanya, Amerikan halkını ticaret savaşının yol açacağı zarar konusunda bilgilendirerek, “Kongre üyelerinden tarifelere karşı ellerinden gelen herşeyi yapmalarını istemeye” teşvik ediyor. 

MADDİ KAYIPLAR ANLATILIYOR

Kampanya çerçevesinde Trump’ın gümrük vergilerine yönelik misillemelerin, ABD ekonomisine vereceği zararı eyalet bazında inceleyen bir araştırma kamuoyuna sunuldu.

ABD Ticaret Odası’nın resmi web sitesinde yer alan araştırma, Amerikan halkına ABD haritası üzerinde yaşadıkları eyaleti seçerek tarifelerden ötürü ne kadar maddi kayıpları olacağını görüntüleme imkanı tanıyor.

ABD Ticaret Odası’nın web sitesinde vatandaşların kongre üyelerine gönderebilecekleri bir dilekçe de bulunuyor. Söz konusu dilekçede, “Trump yönetiminin kısa süre önce çelik, alüminyum ve Çin ürünlerine uygulamaya başladığı tarifelere ve otomobillere yönelik olası gümrük vergilerine kuvvetle karşı çıkıyorum.

Sizden Amerikalı tüketicilere, ailelere ve işletmelere vergi koymaktan öteye gitmeyen bu tarifelere karşı elinizden gelen her şeyi yapmanızı istiyorum” ifadeleri yer alıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X