Ticaret savaşlarının kazananı olmaz

Dünyaya yayılma tehlikesi bulunan ticaret savaşlarında kazanan taraf olmayacağının tarihsel olarak ispatlandığını kaydeden TİM Başkanı Gülle, Türkiye olarak bu süreçte firmaların alternatif pazarlara yönelmelerinin olumsuz etkiyi en aza indireceğini ifade

Ticaret savaşlarının kazananı olmaz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ABD’nin Çin’den ithal ettiği bazı ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmesine ilişkin, ticaret savaşlarında kazanan tarafın olmayacağını söyledi.

Gülle, ABD yönetiminin, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi koymasına ve tüm dünyaya yayılması olası olan ticaret savaşlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ticaret savaşlarında kazanan taraf olmayacağının tarihsel olarak ispatlandığını belirten Gülle, 2015 ve 2016’da 16 trilyon dolara kadar gerileyen dünya ticaretinin 2017’de tekrar toparlanarak 17,4 trilyon dolara ulaştığını hatırlattı.

Dünya ticaretinin bu yıl daha da artmasının ve 19 trilyon dolara ulaşmasının öngörüldüğünü vurgulayan Gülle, “Ancak küresel ticarette görünüm ne kadar olumlu olsa da şu an için dünyanın önündeki en önemli engel ABD’nin uyguladığı korumacı politikalar. Bugün dünyanın en önemli 3 ticari aktörü ABD, Çin ve AB ülkelerinin atacağı her adım, küresel ticareti ve buna bağlı olarak küresel refahı olumsuz etkileyecektir” dedi.  

ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELİNMELİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın Mart ayında imzaladığı kararname ile çelik ve alüminyuma ek vergi getirilmesinin Türkiye’yi de etkileyeceğini dile getiren Gülle, “Geçen yıl 8,7 milyar dolarla en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz beşinci ülke oldu.

Yine 11,9 milyar dolarla ithalatımızda dördüncü sırada. Çelik ve alüminyum, ABD’ye ihracatımızda son dönemde öne çıkan ürünler arasında yer alıyor. Bu ürünlere getirilen ek vergiler elbette ihracatımızı etkileyecektir. Ancak firmalarımızın alternatif pazarlara yönelmeleri bu etkiyi en aza indirecektir” diye konuştu. 

ARTÇI ŞOKLAR OLACAK

Gülle, son olarak cuma akşamı yürürlüğe giren ve ABD’nin Çin’den ithal ettiği 818 ürüne ek yüzde 25 vergi koymasına ilişkin ise şöyle konuştu: “ABD’nin bu ürünlerde Çin’den ithalatı 34 milyar dolar seviyesinde. Aynı ürünlerde biz de 2017’de ABD’ye 1,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik.

Ancak ABD’nin bu kararının artçı şokları olacağı da muhakkak. Çin’in bu adıma karşı getireceği ek vergiler, ABD’nin bu vergilere yeniden cevap vermesi gibi bir süreç yaşanması durumunda bundan sadece ABD ve Çin değil, dolaylı olarak bütün dünya ülkeleri etkilenecek.”

ARAŞTIRMA YAPIYORUZ

Gülle, TİM olarak küresel ticarete ilişkin gelişmeler ve Türkiye’ye etkileri konusunda araştırmalar yaptıklarına işaret ederek, söz konusu araştırmaları yakında firmalar ile paylaşacaklarını açıkladı. Son dönemde başlayan ticaret savaşlarının, yakın tarihte görülmedik bir şekilde gerçekleşebileceğine işaret eden Gülle, “Bu durumda ülkemiz de kendisine yöneltilen uygulamalara gereken cevabı verecektir.

Elbette bu adımlar tüm ülkelerin ticaretini etkileyecek, ancak firmalarımızın bu yeni döneme hazırlıklı olması çok önemli. Bu süreçte doğru adımlar atarak ihracatımızı artırmaya devam edebilir, yeni pazarlara açılarak pazar çeşitlendirmesi yapabiliriz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X