TİKA’dan Makedonya’da meyveciliğin geliştirilmesine destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) Makedonya’da “Meyveciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Türkiye’den temin edilen Hicaz narı fidanları çiftçilere dağıtıldı.

TİKA’dan Makedonya’da meyveciliğin geliştirilmesine destek

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, proje kapsamında, çevre ve iklim koşullarının uygun olduğu bölgelerden temin edilen Türkiye’ye özgü 6 bin Hicaz narı fidanı her birine 120’şer fidan olmak üzere 50 çiftçi aileye dağıtıldı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, fidanların teslimi amacıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projeyle bölgede yaşayan ihtiyaç sahibi halkın gelir düzeyinin artırılması, işsizliğin azaltılması ve tarımsal alanda yerel ekonomiye önemli katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Valandova Belediye Başkanı Pero Konstandinov da bölgenin ekonomik kalkınması için tarım işletmelerinin kurulması ve desteklenmesi yönünde TİKA’nın yürüttüğü proje faaliyetleri ve sunduğu teknik yardımların bölge halkı için büyük önem taşıdığını kaydetti.

Hicaz narı, toprağa uyumu yüksek, koyu kırmızı kabuk rengine sahip olmanın yanı sıra taşınma ve depolama dayanımı en yüksek nar çeşitlerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Projenin ilerleyen sürecinde sulama, gübreleme ve budama konusunda uzman desteği sağlanacak, üretim ve pazarlama imkanları göz önüne alınarak nar suyu ve ekşisi yapılabilecek tarımsal sanayi işletmelerinin kurulmasına imkan sağlanacak.

TİKA’nın 2014 ve 2016’da desteklenen “Doğu Makedonya Meyveciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, kırsal alanlarda yaşayan dar gelirli aileler için alternatif geçim kaynağı oluşturularak 110 ailenin hayat standartlarının yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla çevre ve iklim koşullarına uygun, verimi yüksek farklı çeşitlerde (ceviz, kiraz, erik, badem) fidanı desteği sağlandı. 

Bu kapsamda, geçmiş dönemlerde küçük çapta ve bilinçsizce yapılan meyve yetiştiriciliği fidan ve uzman desteğiyle profesyonelce yapılmaya başlandı. Bu şekilde yıllık meyve üretimi artırıldı ve geçen yıl tek meyve hasadıyla aile başına ortalama 1500 avro ek gelir elde edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X