Tipimiz ve ismimiz arasında nasıl bir bağlantı var?

Nesnelere verdiğimiz isimleri ta en başında nasıl ve neye göre seçtiğimizi hiç merak ettiniz mi? Ya da birine “Sende Hasan tipi var”, “Sende hiç İdil tipi yok” dendiğinde bunun neye dayanarak söylendiğini? Hepsinin altında yatan bir neden var.

Tipimiz ve ismimiz arasında nasıl bir bağlantı var?

TESADÜF DEĞİL



 

Bu etki, sesler ve şekiller arasındaki bağlantının tesadüfi olmadığını gösteriyor. Bunu ilk fark eden ise Wolfgang Köhler isimli psikolog. Wolfgang, 1929 yılında İspanya’da yaptığı bir deneyde katılımcılara yukarıdaki fotoğrafı gösterip bu tuhaf ve normalde bilinen hiçbir nesneye benzemeyen şekillerden birinin adının “takete”, diğerinin ise “baluba” olduğunu söyledi ve bu şekillerin isimlerini ne olduğunu tahmin etmelerini istedi. Gelen cevaplar şaşırtıcıydı. Katılımcıların büyük çoğunluğu keskin köşeli olan ilk şekle takete, yuvarlak köşeli olan ikinci şekle ise baluba cevabını verdi.

 

TEKRAR EDİLDİ, SONUÇLAR AYNI ÇIKTI

 

Aynı deney 2001 yılında tekrar edildi. Vilayanur S. Ramachandran ve Edward Hubbard isimli iki psikolog bu defa “kiki” ve “bouba” kelimelerini kullanarak deneklere aynı soruyu yöneltti. Bu defa çok başka iki kültüre, Hindistan’da Tamilce konuşanlar ile ABD’deki öğrencilere gösterilen şekillere verilen cevaplar yine aynı oldu. Katılımcıların yaklaşık yüzde 95’i ilk sivri köşeli şekle “kiki”, diğer yuvarlak olana “bouba” demeyi tercih etti.

 

BEBEKLERDE DE AYNI

 

Asıl ilginç olan ise aynı deneyin henüz okuma yazma bilmeyen, 2 yaş civarı çocuklara uygulandığında da benzer sonuçlar alınmasıydı. Geçtiğimiz günlerde bir Twitter kullanıcısının aynı şekiller için yine tamamen uydurma olan “maluma” ve “takete” isimlerini seçerek yaptığı ankette de yüzde 85’e yüzde 15 gibi bir oran ortaya çıktı.

 

BEYNİMİZ ŞEKİLLER VE SESLER ARASI BAĞLANTI KURUYOR

Normalde bu oranın yüzde 50’ye 50 olması ya da ufak ancak sapmalarla yakın çıkması gerekirken böyle belirgin farklar çıkması durumun tesadüf ile açıklanamacağını gösteriyor.

Deneyin sonuçları gösterdi ki insan beyni şekiller ve sesler arasında tutarlı bağlantılar kuruyor. Köşeli cisimlere sert seslerden oluşan isimler yakıştırılırken, yuvarlak cisimlere daha yumuşak seslerden oluşan isimler veriliyor.

 

YÜZLERE İSİM YAKIŞTIRMANIN SEBEBİ BU

 

İşte tamamen buna benzer sebeplerle insanlar, “Bob, Lue” ya da “Osman, Sevda” gibi yuvarlak harfler içeren isimlere sahip insanlara yuvarlak yüzleri yakıştırırken, daha köşeli harflere sahip isimlere daha uzun ya da kemikli yüz ifadelerini yakıştırıyorlar.

Bir başka görüş ise bunun sebebi olarak bu kelimeler söylenirken ağzın aldığı şekli gösteriyor.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X