Tofaş kapılarını halka aralıyor

Otomotiv sektörünün Bursalı devi Tofaş, yeni bir uygulama başlatıyor. Bundan böyle isteyen firmanın internet sitesinden talep formunu doldurup fabrikada rehber eşliğinde araçların üretimini yerinde görebilecek.

Tofaş kapılarını halka aralıyor

HASAN ALİ ÇAVUŞ – ASLIHAN AYDIN

Tofaş, Bursa’da kurulu fabrikasını ziyaretçilere açıyor. Vatandaşlar, bu sayede araçların üretim süreçlerini yakından görme fırsatı bulacak.

Tofaş Fabrika Direktörü Erdal Şimşek, önceki gün fabrikada düzenlenen basın toplantısında, tesisin yaklaşık 50 yıllık deneyimi bulunduğunu ve teknolojisini, modernizasyonunu, üretim süreçlerini insanlarla paylaşmak istediklerini söyledi. Otomobile ilgi duyan insanların, üretimine de ilgi duyduğunu belirten Şimşek, “Bundan hareketle böyle bir girişim başlattık. salı ve perşembe günleri, ziyaretçilere kapılarımızı açacağız. İlerleyen zamanlarda ilgi durumuna göre hafta sonu da eklenebilir. Bir sinemaya gider gibi internetten randevu alınıp, sembolik bir ücretle fabrika gezilebilecek. Öğrenci 5 lira, normal vatandaş 10 lira ödeyecek. Elde edilen gelir, sosyal sorumluluk projelerini fonlamak üzere kullanılacak” dedi. 

TÜRKİYE’DE İLK VE TEK

Batıdaki otomobil fabrikalarında da bu tip uygulamaların olduğunu dile getiren Şimşek, “Grup olmanıza gerek yok, ferdi olarak da gelip gezebilirsiniz. Türkiye’de Tofaş olarak bu uygulamayı başlatan ilk ve tek firmayız” diye konuştu. Şimşek, ziyaretçilerin Ar-Ge merkezi ile boya bölümü hariç, pres, gövde ve montaj bölümlerini gezebileceğini ifade etti. Proje kapsamında ilk fabrika gezisini Bursalı gazeteciler yaptı. Fabrikayı gezmek isteyen otomobil meraklıları, firmanın internet sitesinden ziyaret talep formunu doldurup, başvuruda bulunabilecekler. Vatandaşlar, üretim devam ederken, rehber eşliğinde, küçük araçlarla fabrikayı gezme imkanı bulacak. Güvenlik önlemlerinin alındığı gezi sırasında vatandaşlar araç üzerinde fabrikayı dolaşırken, kulaklık kanalıyla kendilerine bilgi verilecek.

GÜNDE BİN 500 ARAÇ ÜRETİLİYOR

Tofaş fabrikası gezisi sırasında aktarılan bilgilere göre, kurulduğu yıllarda 8 bin araç üretim kapasitesine sahip tesislerde bu rakam, 450 bine çıkmış durumda. Geçen yıl fabrikada 383 bin 495 araç banttan indi. Bunların 280 bini ihraç edildi. Üç vardiya çalışılan fabrikada günde bin 500 araç üretiliyor.

ROBOT DA ÇALIŞAN SAYISI DA ARTIYOR

Binek otomobilde Linea ve Egea serisinin, ticaride ise Fiorino ve Doblo modellerinin üretildiği fabrikada, geçmişe göre robotların sayısının hızla arttığı görülüyor. Sadece gövde üretim hattında 300 robot kullanılıyor. Egea yüzde 95 otomasyon seviyesine sahip bir araç olarak dikkat çekiyor. Montaj atölyesinden saatte 70 araç çıkıyor. Bu bir dakikanın altında sürelerde araç çıkışı anlamına geliyor. Robot sayısı artarken, çalışan sayısında da ciddi artış olması dikkat çekiyor. Şu anda Tofaş’ta 10 bine yakın kişi istihdam ediliyor. 

‘ALTIN SEVİYE’DE ÜRETİM

-Türkiye’de üretimin yüzde 25’ini tek başına yapıyor.

-Üretiminin yüzde 73’ünü 80 farklı ülkeye ihraç ediyor.

-Dev tesislerde toplamda 7 markaya üretim yapılıyor.

-Sektöründe en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirket.

-Tüm sektörlerde en başarılı üçüncü Ar-Ge merkezi Tofaş’ta.

-Tofaş Ar-Ge’de geliştirilen Egea Avrupa’nın en iyisi seçildi.

-Fabrika, grup içerisindeki 200 fabrika arasında üçüncü sırada.

-Dünya klasmanında, üretimi ‘Altın seviye’de yer alıyor. 

-Türkiye’nin en büyük kalıp üretim ünitesine sahip bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X