Trump yalnız kaldı

Trump’ın İran ile yapılan nükleer anlaşmaya destek vermediğini açıklaması Avrupa’da kaygıyla karşılandı. Ortak bir açıklama yapan Almanya, İngiltere ve Fransa, ABD’ye İran konusunda iyi düşünmesi çağrısında bulundu.

Trump yalnız kaldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile P5+1 (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında 2015’te imzalanan anlaşmayı desteklemediğini açıklaması Avrupa’da endişeyle karşılandı. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiliz mevkidaşı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki akşam Trump’ın sözlerine ilişkin olarak ortak bir açıklama yaptı. Üç ülkenin lideri, ABD hükümeti ve Kongre’ye çağrıda bulunarak, anlaşmanın iptaline yol açacak İran’a yaptırımlar uygulanması gibi adımlar atılmadan önce iyi düşünülmesini talep etti.

‘ORTAK ULUSAL GÜVENLİK ÇIKARLARI’

Ortak açıklamada, İran ile yapılan nükleer anlaşmanın uzun yıllar süren diplomatik çabalar sonucu imzalandığı hatırlatılarak, bu anlaşmanın sürdürülmesinin ‘ortak ulusal güvenlik çıkarları’ açısından önemli olduğu vurgulandı. Açıklamada, Almanya, İngiltere ve Fransa’nın bu anlaşmayı desteklediği ifade edildi.

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksel Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın işlediğini ve sonuç verdiğini belirterek Trump’ın anlaşmayı iptal etme gücü olmadığını dile getirdi. Rusya ise Trump’ı agresif ve tehditkar bir dil kullanmakla eleştirdi.

TAHRAN’DAN SERT TEPKİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de sert tepki göstererek ABD’nin hiç olmadığı kadar yalnız kaldığını söyledi. Ruhani ‘Bir başkan çok taraflı ve yürüyen bir anlaşmayı kendi başına iptal edebilir mi? Görünen o ki Trump bu anlaşmanın sadece ABD ile İran arasında olmadığını bilmiyor’ dedi.

Trump’ı ‘asılsız ithamlarda’ bulunmakla suçlayan Ruhani, anlaşmaya yönelik taahhütlerini yerine getirmeyi sürdürdüklerini belirtti.

TEL AVİV VE RİYAD’DAN DESTEK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Trump İran’ın terörist rejimine cesurca meydan okudu’ diyerek Trump’ı tebrik etti.

Suudi Arabistan da Trump’ın ‘katı stratejisi’ni desteklediğini açıkladı.

Söz konusu nükleer anlaşma, 2015 yılında İran ve Birleşmiş Milletler  Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya ile Almanya arasında imzalandı. Anlaşma kapsamında İran’ın nükleer programını dondurması karşılığında, ambargoların kısmen kaldırılmasını öngörülüyor. Trump, seçim kampanyası boyunca bu anlaşmayı sert bir dille eleştirmişti.

Macron İran’a yolcusu

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’la ilgili bir süredir beklenen yeni ve sert politikasını açıklamasının ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle telefonda görüştükten sonra Ruhani’nin daveti üzerine Tahran’a gideceğini açıkladı. 

Fransa’dan Tahran’a en son 1971 yılında cumhurbaşkanı seviyesinde resmi ziyaret düzenlenmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X