Trump yine hedefte

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin yaptığı açıklamaya tepkiler çığı gibi büyüyor.

Trump yine hedefte

 Amerkan basını “Trump acilen kanıtları kamuoyuyla paylaşmalı’ çağrısında bulundu. Trump’ın açıklamaları Senato’da tartışmaya yol açtı. 

ABD Başkanı Trump’ın yaptığı Kaşıkçı açıklaması, ABD basınında  ‘ABD’nin Suudi Arabistan’a desteğini sürdürmesi’ olarak değerlendirildi. Söz konusu açıklamanın ardından Kaşıkçı’nın yazarı olduğu Washington Post ekibinden de Trump’a sert eleştirilr geldi.

Washington Post gazetesi yazarı  Fred Ryan, yaptığı yazılı açıklamada, ‘Başkan Trump’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın vahşice öldürülmesine tepkisi, uzun süredir var olan insan haklarına saygı değerine ve stratejik ilişkilerimizdeki güven ve samimiyet beklentisine bir ihanettir. Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile işlerini normal bir şekilde devam ettirmek uğruna kişisel ilişkilerini ve ticari çıkarlarını Amerika’nın çıkarlarının üstüne koymaktadır’ görüşünü paylaştı.

KANITLARI KAMUOYUYLA PAYLAŞMALI’

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) yürüttüğü soruşturma sonucunda Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Prens Muhammed’in verdiği sonucuna ulaştığını savunan Ryan, ‘CIA’in bulgularından şüphe duyulmasını gerektirecek bir neden varsa, Trump acilen kanıtları kamuoyuyla paylaşmalı’ çağrısında bulundu.

KENDİ PARTİSİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Trump’ın açıklamaları Senato’da tartışmaya yol açtı. Trump’ın kendi partisi olan Cumhuriyetçilerin dış ve güvenlik politikası uzmanı Senatör Lindsey Graham, ‘Ahlaki sesimizi kaybedecek olursak, en önemli sermayemizi yitirmiş oluruz’ diye konuştu.

Demokrat kanattan senatörler de ‘Amerika’nın insan hakları konusundaki öncü rolünden geri adım atmasını’ eleştirirken, Şükran Günü sonrası açıkta kalan soruların yanıtlarının yanı sıra katı yaptırımlar talep edeceklerini belirtti.

‘KONGRE MÜDAHALE ETSİN’

Öte yandan eski ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan, ABD yönetiminin Cemal Kaşıkçı konusundaki tavrına tepki göstererek, ‘Kongre, CIA’in Cemal Kaşıkçı konusunda bildiklerine dair kapalı bir toplantı talep etmeli’ değerlendirmesinde bulundu.Brennan, ‘Trump, sahtekarlık sınırlarını aştığına göre Kongre, CIA’in Cemal Kaşıkçı konusunda bildiklerine dair kapalı bir toplantı talep etmeli. Suudi Arabistan’da kimse, özellikle Veliaht Prens (Muhammed bin Selman) bu hain olaydan dolayı hesap vermekten kaçmamalıdır’ mesajını paylaştı.

TRUMP’IN KAŞIKÇI AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Trump bugün yaptığı açıklamada, Amerikan istihbaratının gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili bilgileri değerlendirmeye devam ettiğini belirterek, ‘Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın (cinayetle ilgili) bilgi sahibi olabileceğini’ ifade etmişti. Trump’ın söz konusu açıklamada ‘ABD Suudi Arabistan’la sarsılmaz partnerliğini devam ettirmek istiyor.’ mesajı vermesi ise ABD’de tepki çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X