Trump’tan yine skandal karar

ABD Başkanı Trump, tepki çeken Kudüs kararından sonra bir skandala daha imza atarak Ortadoğu’yu kaosa sürüklemeye hazırlanıyor.

Trump’tan yine skandal karar

İsrail İstihbarat Bakanı Katz, Trump’ın Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni birkaç ay içinde ‘İsrail toprağı’ olarak tanıyacağını açıkladı.

İsrail, Doğu Kudüs’teki işgalini hiçe sayan Donald Trump yönetiminden bu kez yine 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ni de ‘İsrail toprağı’ olarak tanımasını talep ettiği ortaya çıktı. 

İsrail İstihbarat Bakanı Israel Katz, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ndeki ‘İsrail egemenliği’nin ABD tarafından tanınması taleplerinin, iki ülke arasındaki diplomatik görüşmelerin ilk gündem maddesi olduğunu söyledi.

Katz Reuters ajansına demecinde, ABD’nin Golan Tepeleri’ni aylar içinde İsrail toprağı olarak tanıyabileceğini öne sürdü.

Katz, konunun ilk olarak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Şubat 2017’de Trump ile ilk Beyaz Saray görüşmesinde gündeme geldiğini, şu an Amerikan yönetimi ile Kongre’nin bir dizi seviyesinde ele alındığını açıklayarak, “Bu meselenin epey olgunlaştığını ve gerçekleşmesi için yüksek bir olasılık bulunduğunu sanıyorum” dedi. İsrailli bakan, böyle bir kararın bu yıl alınıp alınmayacağına dair soruya da “Evet, birkaç ay içinde” iddiasıyla yanıt verdi.

İRAN’LA İLİŞKİLENDİRDİ

İsrailli bakan, niçin böyle bir talepte bulunduklarını da İran üzerinden açıkladı; Golan konuusndaki önerilerini, ‘Trump yönetiminin bölgedeki İran yükselişine karşı mücadeleci yaklaşımının potansiyel bir uzantısı’ olarak niteledi. Katz, “Böyle bir adım için mükemmel bir zamanlama. İranlılara verebileceğiniz en acı yanıt, Golan’daki İsrail egemenliğini Bir Amerikan açıklaması, bir başkanlık beyanı ve yasa ile tanımaktır” ifadelerini kullandı.

Katz, böyle bir hamleyle İran’a, “İsrail ve müttefiki ABD’yi yok etmek mi istiyorsunuz? Bakın tam tersi oldu” mesajının verileceğini sürdü.

ABD YALANLAMADI

ABD ise iddiayı yalanlamadı. İsrail’deki Amerikan elçiliğinden bir yetkili Reuters’a, “Genel politikamız, diplomatik iletişimlerimiz hakkında konuşmamak yönünde” yanıtını vermekle yetindi. Bir Beyaz Saray yetkilisi ise “İsrail’le bir dizi konu hakkında görüşüyoruz” dedi.

GOLAN TEPELERİ

İsrail, 1967 savaşında Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze ve Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’ni işgal etmişti. Gazze’den tek taraflı olarak çekilse de, diğer noktalardaki işgali 51 yıldır sürdürüyor. Bu bölgelerdeki İsrail varlığı Birleşmiş Milletler tarafından da yasadışı sayılıyor.

İsrail-Suriye sınırında bulunan Golan Tepeleri, bin 200 kilometrekarelik stratejik bir plato sayılıyor. Suriye 1973 savaşında bölgeyi geri almayı denemiş ancak başarılı olamamış, 1974’te ateşkes imzalanmış; İsrail ise bölgeyi 1981’de tek taraflı olarak ilhak ederek yaklaşık 20 bin yerleşimciyi buraya taşımıştı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X