Tüketiciden ‘Merkez’e kart faizi çağrısı

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, 2019 yılı için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan kredi kartı faiz oranlarının tekrar değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Tüketiciden ‘Merkez’e kart faizi çağrısı

Yılmaz, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2019’da uygulanacak kredi kartı faiz oranları ve tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda geçerli parasal sınırları değerlendirdi. TCMB’nin kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi faiz ve gecikme faiz oranlarında bir değişikliğe gitmediğini aktaran Yılmaz, 2018 yılının son çeyreğindeki faiz oranlarının devamına karar verildiğini anlattı.

YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ

2019 yılı ilk üç ayı için kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faizlere değinen Yılmaz, şunları kaydetti: ”Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı 2,25, aylık azami gecikme faiz oranı 2,75, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi faiz oranı yüzde 1,8, gecikme faiz oranı da yüzde 2,3 olarak uygulanacaktır. Bankalar bu oranları anlaşmışçasına belirlenen azami oran üzerinden uygulamaktadır. Konut kredilerinde uygulanan 0,98 faiz oranı dikkate alınacak olursa bankalar, kredi kartları faiz oranları üzerinden tüketiciyi adeta bir kaz gibi yolmaktadır. Tüketici, borçlanarak yaşamaktadır. Ülkemizde tüketicilerin ezici çoğunluğunun kredi kartı üzerinden yaşama tutunduğunu ve yüz milyarlarla ifade edilen harcamaları düşünürsek yürekler acısı bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden TCMB’nin faiz oranlarını yeniden değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

HER YIL ÜCRET ALINMAMALI

Yılmaz, bankaların tüketiciden ‘yıllık kart aidatı’ adı altında her yıl en az 100 liranın üzerinde ücret aldığını da dile getirerek, ”Kartların kullanım süreleri 3 yıl. Yani kartlar üç yılda bir yenilenirken her yıl bir kart ücretinin tüketiciden tahsil edilmesi, ayrı bir hukuksuzluk boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu. Tüketici hakem heyetleri parasal sınırlarının da belirlendiğini anımsatan Yılmaz, ‘Büyükşehir statüsündeki illerde ilçe hakem heyetleri 5 bin 650 liraya kadar, il hakem heyetleri 8 bin 480 liraya kadar, bu değerin üzerindeki anlaşmazlıklara ise Tüketici Mahkemesi veya Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bakılacak” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X