Turizm hız kesmiyor

Türkiye’nin bu sezon 2014 rakamlarını yakaladığına işaret eden turizm sektörü temsilcileri, özellikle Almanya ve Rusya’dan yoğun talep geldiğini vurguladı.

Turizm hız kesmiyor

Bu yıl Türkiye 40 milyon, Antalya ise 14 milyon turist bekliyor. Turizm sektörü temsilcileri, haziran ayının tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaştığına dikkat çekerek, seçim ve Dünya Futbol Şampiyonası’nın sektörün hızını kesemediğini belirtiyor.

Turizmde bu yıl 40 milyon turist hedefleyen Türkiye, Almanya merkezli tur operatörü TUI’nin en çok satış yaptığı destinasyonlar içinde üçüncü sırada yer aldı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Antalya’ya bu yıl hem Rusya hem Avrupa ülkelerinden ciddi talep olduğunu kaydetti.

TUI’nin de en çok sattığı ülkeler sıralamasında Türkiye’nin üçüncü olduğuna dikkati çeken Yağcı, ‘’Türkiye için hep diyorduk, 2018’i erken rezervasyonlarla Almanya’da ciddi taleple karşılayacağını düşünüyoruz diye.

Şu anda ciddi anlamda bir geri dönüş söz konusu. Dolayısıyla TUI’nin en iyi sattığı ülkelere baktığımızda en iyi ülke sıralamasında birinci İspanya, ikinci Yunanistan, üçüncü de Türkiye. Tabi bu bizim öngörülerimizle örtüşen bir durum” dedi.

2014’Ü GEÇMİŞ DURUMDAYIZ

Bu yıl çok güzel bir gelişme olduğunu dile getiren Yağcı, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin tekrar İspanya’yla bir ya da ikinciliği paylaştığı konuma dönmesini öngördüklerini söyledi. Yağcı, ‘’Önümüzdeki yıl büyük ihtimal yerini ikinciliğe kaydıracaktır.

Türkiye toplam turizmde ise önceki yıllarda 6’ncı sıralardayken 12’nciliğe kadar gerilemişti ve 2017’de tekrar 6’ncılığa yükseldi. Bu yıl da altıncı sıradaki yerini koruyacağını söyleyebiliriz.

Haziran ortası itibariyle Antalya 4 milyon rakamını geçti ve yüzde 43’lük artış söz konusu. Bugünkü turist sayımız itibariyle de 2014’ü geçmiş durumdayız. Güzel bir gelişme devam ediyor sektörde” diye konuştu.

TÜM ZAMANLARIN EN İYİ RAKAMI

Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı Recep Yavuz ise, Antalya’nın tüm zamanların en iyi haziran rakamına ulaştığını vurguladı. Antalya Havalimanı’na günde ortalama 65 bin yolcu indiğine işaret eden Yavuz, bu rakamın haziran aylarında genelde 45-50 bin civarında olduğunu hatırlattı. Yavuz, ‘’Daha şimdiden son iki yılın rakamı geçilmiş durumda.

Ay sonuna kadar en az yarım milyon daha turist gelecek. Haziran ayını 1 milyon 900 bine yakın sayıyla kapatırız. Bu da tüm zamanların en iyi rakamı olur.

Tabi esas sıçrama nisan ve mayıs aylarında oldu. Nisanda en iyi yıl olan 2014’ü yakaladı, mayıs ayında ise en iyi yılın 100 bin üstüne çıktı” dedi.

ESKİ YILLARA DÖNÜYOR

2016’da Rusya, 2017’de Almanya’da yaşanan krizleri hatırlatan Recep Yavuz, şöyle devam etti: ‘’Önümüzdeki sayılara baktığımızda bu iki krizin de nisan-mayıs aylarında aşıldığını görüyoruz.

Hatta Hollanda bile bizimle barışmış. İskandinav pazarı biraz nazlı ve ağır gidiyor. Ama onun dışındakiler eski yıllara dönüyor. Geçen yıla göre zaten yüzde 50-51’lik artış var.

Yani ne seçimler, ne Dünya Futbol Şampiyonası turizmin hızını kesebildi. Bundan sonra da zaten en kuvvetli ve yoğun aylar temmuz-ağustos geliyor. Kasım sonuna kadar problem gözükmüyor.”

İLK SIRA RUSLARIN

Diğer yandan Antalya Havalimanı ve Gazipaşa Havalimanı’ndan gelen turist sayısı 18 Haziran günü itibariyle 4 milyonu aştı. Turistlerin milliyetlerine göre dağılımında ise 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasında kente gelen 2 milyon 874 bin turistin yüzde 38.4’ünü Ruslar oluşturdu.

Bu dönemde Antalya’ya gelen Rus turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artışla 1 milyon 42 bin 479 oldu. Rus turist sayısı 2018’in ilk beş ayında bugüne kadarki en yüksek sayıya ulaşarak, yeni bir rekora imza attı.

Son iki yıldır ciddi oranda düşüşün yaşandığı Almanya’dan ise bu yıl yüzde 51,4’lük rekor artış gerçekleşti. Almanya’dan 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasında 593 bin 339 turist gelirken, geçen seneye göre artış 201 bin kişi oldu. Almanlar bu yıl gelen toplam turist sayısının yüzde 21,9’unu oluşturdu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X