Turizme müze ‘darbesi’

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan İznik’teki tarihi müze binası, 7 yıldır kapalı. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmek üzere kapatılan müze, özellikle bahçesindeki lahitler ve tarihi eserlerle dikkat çekiyor.

Turizme müze ‘darbesi’

İznik’te turizmin göz bebeği konumunda olan müzenin 7 yıldır kapalı olması, içeye gelen turist sayısının da azalmasına neden oldu.

Sultan I. Murad’ın annesi Nilüfer Hatun’un anısına 1388 yılında inşa edilen bina, 1960 yılında İznik Müzesi olarak hizmete açıldı. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan İznik’in en önemli değerlerinden olan ve içerisinde 15 bin 59 kayıtlı tarihi eser bulunan müze, 2012 yılında, restore edilmek ve kendi enerjisini üreten müze yapılmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kapatıldı.  

KORKULUKLARA ÇIKIYORLAR

İznik Müzesi’ni görmek isteyen ziyaretçiler müzenin kapalı olduğunu görünce demir korkuluklara çıkarak, en azından bahçedeki eserleri görmeye çalışıyor.

Müzenin kapalı olmasının İznik turizmini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Akçaalan, İznik’e senelerce otobüs otobüs turist geldiğini, ancak müzenin kapalı olması nedeniyle ilçeye turistlerin artık gelmediğini belirtti.

Akçaalan, ‘Biz dört medeniyete başkentlik yapmış tarihi bir ilçeyiz. Burada yerel yöneticilerin ihmali de var. Bu müzenin açılmamasını anlamış değilim. Müze gibi birçok önemli tarihi yapı da ‘restorasyon’ adı altında kapalı’ dedi.

TURİZMCİLER DE TEPKİLİ

Turizm işletmecisi Bekir Uslu da ‘Sahilde işletmem var. Bu müzenin 7 yıldır kapalı olması işletmelerimize büyük zarar vermektedir. Ekonomik açıdan iyi durumda değiliz. Çünkü biz turizmden geçinen bir ilçeyiz. Bizim müzemiz, Türkiye’de ve dünyada sayılı bir müze. ‘Artık yeter’ diyoruz, müzemizin bir an önce açılmasını istiyoruz’ diye konuştu.

‘BU İŞ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ’

İznik Genç İş Adamları Derneği eski başkanı ve otel işletmecisi Ali Karaman ise ‘Bu iş yılan hikayesine döndü. Dünyaca ünlü bu müzenin kapalı olması, yerli ve yabancı turistlerin gelmesini engelliyor. İznik esnafı bitme noktasına geldi, bir an önce müzemiz açılsın, turistler gelsin’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X