Türk Metal yüzde 26 zam istiyor

Bursa’da başta Renault, Tofaş ve Bosch gibi otomotiv devleri olmak üzere metal sanayinde çalışan onbinlerce kişi, pazartesi günü başlayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine kilitlenirken, Türk Metal taleplerini sıraladı. 

Türk Metal yüzde 26 zam istiyor

Türk Metal Sendikası, 2019-2020 yıllarını kapsayan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında işçi ücretlerine ilk altı ay toplamda yüzde 26,28 zam talep etti.

Sendikanın Genel Başkan Pevrul Kavlak, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesiyle ilgili taleplerini düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı. Grup Toplu İş Sözleşmesinin Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik ve Bosch gibi önemli iş yerlerini kapsadığını belirten Kavlak, yaklaşık 120 bin metal işçisinin mali ve sosyal haklarını ilgilendirdiğini söyledi. Üyelerinin beklenti ve önerilerini yaptırdıkları anketlerle belirleyerek sözleşme taleplerini belirlediklerini vurgulayan Kavlak, ”Birinci altı ay için toplam 26,28 zam talebimiz var” dedi.

DETAYLARI İLE AÇIKLADI

Söz konusu oranı içerisinde 15,55 liranın altındaki saatlik ücretlere 15,55 lirayı geçmeyecek şekilde 75 kuruş iyileştirme (oransal karşılığı yüzde 3,97), bütün saatlik ücretlere yüzde 20 zam (oransal karşılığı yüzde 20), sosyal haklar başlığı altında Kurban Bayramı harçlığının yüzde 60, diğer sosyal hakların yıllık yüzde 30 artırılması (oransal karşılığı yüzde 2,31) bulunduğunu anlatan Kavlak, ”Böylece toplamda 26,28 zam talebimiz ortaya çıkıyor. Ayrıca ikinci altı ay enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, ikinci yıl sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 talep ediyoruz” diye konuştu.

KADINA TACİZ VE ŞİDDETE KARŞI ‘KURUL’ TALEBİ

Pevrul Kavlak, ücret artışının yanında çalışanlara yeni sosyal haklar sağlayacak taleplerinin de olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: ”Bir önceki sözleşmemizde, işçilere tamamlayıcı sağlık sigortası hakkı elde etmiştik. Şimdi bu hakkın işçilerin eşleri için de istiyoruz. Üç yevmiye olan dini bayramlarda çalışmanın dört yevmiyeye yükseltilmesini talep ediyoruz. Yüzde 10 olan gece çalışma tazminatının yüzde 15’e çıkartılmasını istiyoruz. Çalışanlarımızın anaokulu çağındaki çocuklarına anaokulu yardım talebimiz var. Öğrenimini sürdüren üyelerimize öğrenim yardımı istiyoruz. Kadın işçilerin maruz kaldığı her türlü ayrımcılık, şiddet ve tacize karşı işyerlerinde Kadın İşçiler Kurulu kuruşması talebimiz söz konusu. İşe girişlerin asgari ücret üzerinden değil asgari ücretin en az yüzde 10’undan fazla olmasını istiyoruz.”

ZAMLAR ÜYELERİN YAŞAM ŞARTLARINI ZORLUYOR

Talep taslaklarını, iş yerlerinin durumu, ülke ekonomisi, işçilerin talepleri başta olmak üzere tüm dengeleri göz önünde bulundurarak hazırladıklarını vurgulayan Kavlak şu değerlendirmeyi yaptı: ”İki yıl önce ‘yüzyılın sözleşmesi’ olarak nitelediğimiz bir sözleşme yapmamıza rağmen, temel tüketim mallarına son dönemde gelen zamlardan sonra üyelerimizin yaşam şartlarının zorlandığını görüyoruz. Bu yüzden bu toplu sözleşmeyi her zaman olduğu gibi masada bitirmek istiyoruz. Bizim sloganımız; üretmek, kazanmak, kazandırmak. Amacımız önceki sözleşmede olduğu gibi bu sözleşmeyi de uzlaşıyla masa başında bitirmek. Üyelerimiz yaşanan dar boğazda özveri göstererek işyerlerine sahip çıkıyor. Aynı özveriyi işverenlerden de bekliyoruz.

OTOMOTİV İHRACATTA REKOR KIRIYOR

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, bir soru üzerine, otomotivin iç piyasada yaşanan daralmaya karşın ihracatta rekorlar kırdığına dikkati çekerek, sektörde işlerin yolunda olduğunu ve işçi çıkartmaların yaşanmadığını kaydetti.

TÜRKİYE GENELİNDE 120 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü konumundaki otomotivi de içinde bulunduran metal sanayinde, 2019-2021 dönemini kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri pazartesi günü başlayacak. Bursalı otomotiv devlerinin de yer aldığı Türkiye genelindeki 250 işyerinde 120 bin civarındaki kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi, Türk Metal 84 bin üye ile anket yaparak, beklentilerini öğrendi.   

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X