Türk ürünlerine yaptırım, Rusya’da krizi derinleştirebilir

Türkiye’ye uygulanan yaptırımların, ekonomik sıkıntılar nedeniyle yüksek enflasyonla boğuşan Rus ekonomisindeki krizi daha da derinleştirebileceği belirtiliyor.

Türk ürünlerine yaptırım, Rusya’da krizi derinleştirebilir

Petrol fiyatlarının geçen yıldan bu yana yüzde 50’den fazla değer kaybetmesi ve batının yaptırımları yüzünden, bu yıl için yüzde 13 beklenen enflasyon oranının, Türk ürünlerine yaptırımlar nedeniyle daha da yükselebileceği öngörülüyor.

Rusya Merkez Bankası tarafından bu yıl için yaklaşık yüzde 13 olması beklenen enflasyon oranının, Türk ürünlerine uygulanan yaptırımlar sonucunda biraz daha artması bekleniyor.

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye’den ithal edilen meyve ve sebzelere yönelik uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya’da bu ürünlerin fiyatlarında artış beklendiğini belirtti.

Yaptırım listesinde bulunan domates, salatalık, elma ve benzeri meyvelerin, listedeki en hassas olan ürünler olduğuna işaret eden Salikhov, “Yaptırım uygulanan ürünlerin toplam değeri 2014’te 656 milyon dolardı” dedi.

Bu rakamın, toplam Rus tüketim harcamalarında çok büyük olmadığını belirten Salikhov, “Ancak söz konusu yaptırımlar göz ardı edilmeyecek bir enflasyon baskısı yaratacaktır” ifadelerini kullandı.

Salikhov, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar yüzünden enflasyonda 0,4 ila 0,5 puan arası bir artış öngördüklerini vurgulayarak, “Ancak genel tüketim talebindeki azalma sonucunda, bu baskıya rağmen önümüzdeki yıl Rusya’da enflasyonun biraz düşmesini bekliyoruz” görüşünü paylaştı.

Rus devletine bağlı Ulusal Ekonomi Başkanlık Akademisi Ekonomi Profesörü Konstantin Korishchenko da Türkiye’ye yönelik yaptırımlar neticesinde enflasyonda 0,5 puanlık bir artış beklendiğini ifade etti.

Söz konusu artışın, 2015 yılı için beklenen yüzde 13’lük enflasyon oranındaki yükseklik nedeniyle aşırı bir artış olmadığına dikkati çeken Korishchenko, yine de yukarı yönlü bu baskının önemli bir unsur olduğunu da sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X