Türkiye’den Irak’a vize yatırımı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın teşvikiyle Gateway Management tarafından hayata geçirilen Duhok Vize Başvuru Merkezinin resmi açılışı yapıldı.

Türkiye’den Irak’a vize yatırımı

Irak-Türkiye geçişlerinde dünya standartlarında vize güvenliği sağlayan ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının teşviki ile Gateway Management firması tarafından yatırımı yapılan Duhok Vize Başvuru Merkezi törenle açıldı.

Elektronik olarak verilen C-1 vizesi, yerini dünya standartlarında üst seviye güvenlik sağlayan “Etiket Vize”ye bırakıyor. Gateway Management firmasının Bağdat, Duhok, Süleymaniye ve Erbil şehirlerinde 4,5 milyon dolarlık bir yatırımla kurduğu resmi vize başvuru merkezleri hizmete girdi.

Duhok Valisi Etruşi, törende yaptığı konuşmada, açılan vize merkezinin Duhok halkı tarafından sevinçle karşılandığını dile getirerek, “Halkımız bu resmi vize başvuru merkezine itibar etsin.” dedi.

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu İnam da 4 vize kabul merkezinin hizmete girmesiyle Irak vatandaşlarına çok daha modern ve sağlıklı vize verilebildiğini ifade ederek, “Türkiye’nin güvenliği ve Iraklıların sağlıklı hizmet alabilmesi için bu merkezler büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Günde 4 bin vize kapasitesi

Gateway Management Yönetim Kurulu Başkanı Çakmak, Türkiye’de 26 ülkenin vize başvuruları için hizmet verdiklerini belirterek, “Burada, Avrupa’ya verdiğimiz vize hizmetlerinin daha üstünde servis vermeye başladık.” dedi.

“Irak’ta dünya standartlarının üzerinde vize kabul merkezleri kurduk. Erbil’de başlatmış olduğumuz vize başvuru merkezi çalışmalarını Süleymaniye, Bağdat ve Duhok’a taşıdık. Toplam 4 bin 700 metrekarelik kapalı alan yarattık. 191 kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz. Irak halkı için günde 4 bin vize verebilme kapasitemiz var. Yılda 800 bin etiket vize verebilecek durumdayız.” diye ekledi.

Çakmak, “Bizleri bu bölgelerde teşvik eden en büyük unsur da, sayın cumhurbaşkanımızın her zaman söylediği, ‘En zor coğrafyalarda bile biz Türk milleti olarak, ecdadımıza yakışır bir gururla her şeyi başarmak zorundayız ve başaracağız’ sözleri olmuştur.” ifadelerini kullandı.

“Mevcut C-1 sistemi suistimale açık”

Çakmak, etiket vize uygulamasının büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Etiket vize uygulamasının hem Türk hem de Iraklı yetkililer tarafından en güvenli uygulama olarak kabul gördüğünü bildiren Çakmak, şunları söyledi:

“C-1 vizelerinin kaldırılacak olması, Türkiye’nin sınır güvenliği, belge güvenliği ve ulusal güvenliği için çok önemli. Çünkü, geçici bir sistem olarak öngörülen C-1 vizeleri hiçbir batılı devlet tarafından kullanılmıyor. Zira çok düzenli ve yüksek hassasiyette yürütülecek vize merkezleri ile çelişiyor. Dışişleri Bakanlığımız tarafından geçici olarak başlatılan bu uygulamanın bir an evvel durdurulmasını bekliyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X