Türkiye gerginliği

Türkiye ve Libya  arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’na yönelik tepkiler sürüyor. 

Türkiye gerginliği

Yunanistan ve Rum yönetimi Libya’dan anlaşmanın metnini talep etti.  Atina, Libya büşükelçisine 48 saat süre tanıdı. Aksi takdirde “istenmeyen adam” ilan edileceğini duyurdu.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz sınırlarının tayini ile ilgili anlaşma, uluslararası gündümde yerini korumaya devam ediyor. 

Bu anlaşma ile denizlerdeki Sevr’in yırtıldığı, Doğu Akdeniz’deki dengelerin değiştiği ve artık oyun kurucu olduğumuz söylenirken, Özellikle Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tepkileri de bitmek bilmiyor.  Atina, Libya Büyükelçisi’nden anlaşmanın içeriğine ilişkin izahat istedi. 5 Aralık tarihine kadar bilgi verilmediği takdirde büyükelçinin “istenmeyen adam” ilan edileceğini duyuruldu. Mısır tarafından yapılan açıklamada söz konusu anlaşmanın hukuken bir sonuç doğurmayacağı ifade edildi.

RUMLAR DA DEVREDE

Yunanistan ve Mısır’dan sonra, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) de diplomatik arenada atağa geçti. GKRY, Ankara’yı Trablus’a bir emrivaki yapmakla suçlarken, Türkiye-Libya anlaşmasının gözden geçirilmesi talebini gündeme taşıyan ülkeler listesine katıldı. Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis, Libya  Konsolosu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye-Libya anlaşması masaya yatırıldı.

ANLAŞMA METNİ TALEP EDİLDİ

Görüşme sonrasında Hristodoulidis, Libya’nın Lefkoşa’ya, Ankara ve Trablus arasındaki tartışmalı mutabakatın değerlendirilmesi için diplomat ve uzman ekip göndermeye istekli olduğunu açıkladı. Rum bakan, GKRY’nın Libyalı uzmanlarla görüşüp görüşmeyeceğine karar verilmeden önce Lefkoşa’nın anlaşmaları tek başına gözden geçirmeyi talep ettiğini söyledi.

YUNANİSTAN VE RUMLARDAN ORTAK TUTUM

Gerek Yunanistan gerek GKRY, Ankara’nın Doğu Akdeniz ile ilgili iddialarını yalanlarken, iki ülkenin dışişleri bakanları, Türkiye’nin deniz sınırları konusundaki tutumunun hiçbir hukuki değeri olmadığını ileri sürüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X