Avatar
Dr. Murat Kaçar

Türkiye’nin Avrupa ve dünyadaki yeri

12. Avrupa Masterler Salon Şampiyonası bu yıl İspanya’nın Madrid kentinde yapıldı. Bu şampiyonaya 32 ülkeden 3820 civarında sporcu katıldı. Türkiye, şampiyonaya 6 bayan, 21 erkek olmak üzere toplam 27 sporcu ile iştirak etti. Bu yarışmacılardan 18’i İzmir Masterler Atletizm Kulübü, 4’ü İzmir Atletizm Kulübü, 4’ü ferdi, 1’i de Bursa Nilüfer Belediyespor Kulübü adına müsabakalara katıldı.

Yarışmalarda Türkiye 1 altın, 1 gümüş, 2 bronz madalya ile 32 ülke arasında 27. sırada yer alabildi. Şampiyonada 45 yaş bayanlar yüksek atlamada Aycan Kurtcan 1.57 ile Avrupa birincisi, 60 yaş erkeklerde Hasan Kasap pentatlonda 3820 puanla Avrupa üçüncüsü, 65 yaş erkeklerde Ercan Özkan 60 metrede 7.34 ile Avrupa üçüncüsü, 200 metrede 27.50 ile Avrupa ikincisi, Bursa’dan Nilüfer Belediyespor Kulübü’nden Dr. Murat Kaçar 70 yaş erkekler 60 metre engellide 11.27 ile Avrupa beşincisi oldu. Yarışmalarda madalya sıralaması şöyle oluştu:

 

ÜLKE ALTIN GÜMÜŞ BRONZ TOPLAM
İSPANYA 114 94 93 301
İNGİLTERE 79 60 49 188
ALMANYA 72 53 54 179
FRANSA 34 28 29 91
İTALYA 28 36 37 101
TÜRKİYE 1 1 2 4

 

 

 

 

 

 

Bu sonuçlar bize şu gerçekleri gösteriyor:

1- Türkiye’nin Avrupa ve dünyada spordaki yeri neredeyse, master sporunda da yeri aynı seviyede. Atletizmde devşirme sporcuların aldığı başarılar tasnif dışı bırakılırsa, Türk sporcuların elde ettiği dereceler, masterlerin aldığı dereceler seviyesinde.

2- Atletizm Federasyonu Başkanı Sn. Fatih Çintımar ve Master Komitesi Başkanı Sn. Nurettin Memur’un iyi niyetli yaklaşımları sorunu çözmeye yetmiyor. 30 yıldır master sporculara yarışmalara giderken, zaman zaman verilen şort ve eşofman dışındaki giderlerini karşılamak için maddi destek ve ödül yönetmeliğinde değişiklik yapılmalı. Master sporcuların emeklerinin karşılığı olan maddi yardım sorunları halâ halledilemedi.

3- Türkiye’de Avrupa ve Dünya şampiyonalarında dereceye girebilecek çeşitli illerde buna Bursa’da dahil, master sporcular mevcut iken, maddi olanaksızlıklar nedeniyle pek çok sporcumuz bu şampiyonalara iştirak edemiyor. Halen mevcut olan sporcularımız (çok az sayıdaki sponsor desteği alanlar hariç), ancak kendi imkanlarıyla bu yarışmalara katılabiliyor.

4- Sorunun can alıcı çözüm noktası için diğer spor branşlarında olduğu gibi Master Sporları Federasyonu’nun Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulması, ayrı bir bütçeye kavuşması, her spor branşı için alt komitelerinin oluşturulması, (örneğin; masterler futbol, basketbol, voleybol, güreş, yüzme, atletizm gibi). Bu alt grup komitelerinin vereceği raporlar doğrultusunda yurt dışındaki yarışmalar için belli kriterler tespit edilerek, Türk master sporcularının yurt dışı yolluk ve harcamalarının, Master Sporları Federasyonu bünyesinde karşılanmaya başlanması gerekiyor. Bu planlama yapıldığı takdirde, yurt dışında master sporculara tanınacak maddi olanaklarla Avrupa ve Dünya şampiyonalarında dececeye girebilecek daha fazla sayıda atlet ve sporcumuz olduğuna inanıyoruz.

5- 11, 12, 13 yaşında çocuklarımız (U12, U13, U14, U15 gibi) görme engelli paralimpikler, özürlü sporcularımız yurt dışında Türkiye’yi temsil etme olanaklarına sahipken, belli yaşın üzerinde performans sporu yapabilecek sağlık ve kondisyona sahip olan master sporcularımızda aynı şekilde değerlendirilip onlara da Dünya ve Avrupa şampiyonalarında Türkiye’yi temsil etmeleri için yarrdımcı olmamız gerekir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X