‘Türkiye’ye kredi kısıtlansın’

ABD’li din görevlisi Andrew Craig Brunson’ın tutukluluğun devamına karar verilmesi üzerine Washington’da altı senatörden Türkiye’ye karşı bir hamle geldi.

‘Türkiye’ye kredi kısıtlansın’

Senatörler, ‘ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklamaya son verene dek’ Türkiye’nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasını sınırlayacak bir yasa tasarısı sundu.

Amerikan Senatosu, Türkiye’ye uluslararası finans kurumlarınca kredi verilmesine engel olmak için harekete geçti.
Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili 6 senatör, ‘Türkiye’nin ABD vatandaşlarının keyfi olarak tutuklanmasına son verene dek’ Türkiye’ye kredi verilmesini kısıtlayan bir yasa tasarısı sundu.

Tasarı, İzmir’deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nin ABD’li Pastörü Andrew Craig Brunson’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesinden sonra alındı.

MALİ VE TEKNİK DESTEK

Tasarıda, Türkiye’ye yeni kredi ve mali ya da teknik destek verilmesinin engellenmesi için Hazine Bakanı Steven Mnuchin’dan, Dünya Bankası ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yönetim kurullarındaki ABD’li üyelere talimat vermesi istendi.

ABD’li yönetim kurulu üyelerinden söz konusu bankalarda ABD’nin nüfuzunu ve oy gücünü bu doğrultuda kullanmalarının talep edildiği tasarıda, Türkiye’ye insani amaçlarla verilebilecek kredi ya da destekler ise yaptırım dışında tutuldu.

IMF İÇİN DE ÇAĞRI YAPILDI

Tasarıda, Uluslararası Para Fonu (IMF) dahil diğer uluslararası finans kurumlarının ABD’li yönetim kurulu üyelerine de çağrıda bulunuldu.

Bu kurumlardaki ABD’li yönetimi kurulu üyelerine, ‘Türk hükümetine gelecekte verilecek taahhüt ve borçlar konusunda, Türkiye’de insan haklarının gelişimini sağlayacak bir tutum içinde uyumlu bir politika geliştirilmesi için diğer donör ülkelerle birlikte çalışılması için’ talimat verildi.

4 MİLYAR DOLAR FON VERMİŞTİ

Dünya Bankası’na bağlı olan IBRD, 2017’de Türkiye’de 12 projeye destek vermek üzere toplam 3,9 milyar dolar fon ayırmıştı. Destek verilen projeler arasında Suriyeli mültecilere yardım ve Türkiye’de kurumsal altyapının güçlendirilmesi vardı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ise 2017’de Türkiye’de 51 projeye toplam 1,6 milyar euro kredi sağlamıştı. Fon sağlanan projeler, yenilenebilir enerji yatırımları, küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet gücünün artırılması, altyapı ve sermaye piyasaları alanlarındaydı.

Türkiye ve EBRD, işbirliği fonu kurulması üzerinde anlaşmış, Ocak ayında İstanbul’da düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katılmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X