TÜSİAD’dan OHAL çağrısı

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, ”Acilen demokrasi ortamına dönmemiz en doğrusudur. Atılması gereken ilk adım OHAL’in son bulmasıdır” dedi. TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan da, OHAL’in yabancı yatırımı engellediğini ifade etti.

TÜSİAD’dan OHAL çağrısı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) dün gerçekleştirilen 48. Olağan Genel Kurulu’na OHAL’in kaldırılması talebi damga vurdu. İstanbul Intercontinental Oteli’ndeki genel kurulun açılışında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, OHAL’in yabancıların yatırım kararlarını olumsuz etkilediğini savunarak, ”OHAL’in son kez uzatılmış olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Erol Bilecik de, demokrasi ve Avrupa Birliği (AB) vurgusu yaptı.

AB ile müzakerelerin fiilen ilerlemese de sürecin resmen kopmaması gerektiğini dile getiren Bilecik, ”Tam üyelik perspektifi korunmalı. Daha olumlu siyasal koşullar oluşana kadar entegrasyon devam etmelidir” diye konuştu. Toplumda AB üyeliğini isteyenlerin oranının yüzde 70’ler seviyesinde olduğuna dikkati çeken Bilecik şöyle devam etti: “Bu hayli yüksek rakamın bize işaret ettiği mesaj, her şeye rağmen Türk toplumunun sosyal standartları ileri, refah seviyesi yüksek, demokratik bir hukuk devletinde yaşama iradesinin ne kadar güçlü olduğudur.”

GÖSTERMELİK DEMOKRASİ OLMAZ

Bilecik, Türk toplumunun ‘göstermelik demokrasi’ diye bir şey olmadığını çok iyi bildiğini ifade ederek şunları kaydetti: ”Demokrasi altın kadar kıymetlidir ama çeyreği de yarımı da olmaz. Demokrasiyi bozdurup kullanamazsınız. Sayın Cumhurbaşkanımızın Paris ziyaretleri sırasında Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin üyelik sürecinin, tamamen değilse bile demokrasi kalitesinde yükselme işaretleri görülene kadar sona erdiğini söyledi. Üyelik yerine Türkiye ile yeni iş birliği yolları, yöntemleri bulunması gerektiğinden bahsetti. Bu tür ikinci sınıf konumlandırma, ülkemizin küresel siyaset dengeleri ve ekonomik rekabet menfaatleri açısından olumsuz bir gelişme olur. Brexit örneği AB dışında kalmanın maliyeti hakkında herkese bir fikir verdi. Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin hukuksal temelini üyelik süreci oluşturur. AB ile müzakereler fiilen ilerlemese de süreç resmen kopmamalı, tam üyelik perspektifi korunmalı. Daha olumlu siyasal koşullar oluşana kadar gümrük birliği, güvenlik ve enerji gibi somut alanlarda entegrasyon devam etmelidir.”

ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 9,8

TÜSİAD hazırladığı ve genel kurulda açıklanan raporunda, ”Yatırımlar artan siyasi belirsizlikler, güvenlik sorunları ve küresel koşulların finansman maliyeti üzerinde yaptığı baskı nedeniyle zayıf seyrine devam etmesi beklenmektedir. Kamu harcamalarının Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörüldüğü şekilde gerçekleşeceği varsayılmıştır. Bu durumda büyümeye buradan gelecek katkı sınırlı olacaktır” denildi. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5 büyüyeceği, enflasyonun yüzde 9,8, işsizliğin ise yüzde 10,5 düzeyinde gerçekleşeceği öngörüsüne yer verilen raporda, hükümetin, uzun zamandır ajandasında olan ve OVP’de de belirtilen reform programını gerçekleştirmesi ya da bu yönde atılacak her türlü adımın büyüme ve yatırımları destekleyeceği bildirildi. Raporda, 2018 yılında ihracatın 166 milyar dolar, cari işlemler açığının da yüzde 5,4 olmasının beklendiği kaydedildi.

DERNEĞİN İSMİ DEĞİŞTİ

TÜSİAD, 48. Olağan Genel Kurulu’nda derneğin isminde de değişikliği gitti. Oybirliği ile alınan kararla TÜSİAD’ın ‘Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ şeklindeki açılımı, ‘Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’ oldu. Derneğin kısaltması ise değişmedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X