Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Tuz ve ölüm

-Miktar: Dünya sağlık örgütünün verilerine göre günlük tuz alım miktarı 5 gr’dır. Avrupa da 5-7 gr olmasına rağmen ülkemizde 16 gr’dır. Bu da göstermektedir ki ülkemizde çok fazla tuz tüketimi olmaktadır.

-Zararı: Vücudumuza aldığımız fazla tuz, başta tansiyon yüksekliği, ödem, susuzluk ve kas-sinir sisteminde hasar meydana getirmektedir.

-Tansiyon: Tansiyon yüksekliğinin en önemli sebebi tuzdur. Fazla alındığında tansiyon yükselir ve buna bağlı  vücudumuzda ölümcül hasarlara neden olur. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2005 yılında tansiyon ve onun neden olduğu kalp ve beyin hasarına bağlı 17.5 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Bu ölüm oranın 2020’de 23.4 milyona çıkacağını açıklamışlardır. Bu da vahim bir tablo.

-Böbrek, kalp, sinir sistemi(inme) hastalığı: En sık nedenlerden biri tuza bağlı gelişen tansiyon yüksekliğidir. Bu önemli organlarımızın en büyük düşmanının tuz olduğunu unutmamak gerekir.  

-Eksikliği: Genellikle eksikliği görülmez. Normalde aldığımız yiyeceklerin çoğunda tuz mevcuttur. Fazla terleme, tuz kaybettiren böbrek hastalıkları, aldesteron gibi vücutta hormon eksikliği vb durumlarda görülür. Halsizlik, bulantı-kusma, baş ağrısı gibi belirtilere neden olur. Bu şikâyetleriniz varsa doktora gidip tuz ölçümünüzü yapmalısınız.

Yanlış anlama: Doktor; tansiyon, ödem, kalp yetmezliği ve inme sorunu olan hastaya tuzlu yeme der. Hasta tuzlu yemediğini ifade eder. Doğru ama hasta normal yiyor. Yanlışlık ise soru şekli mutlak tuzsuz yemelisin şeklinde olmalıdır. Diğer yanlışlık, tuzsuz yiyorum ama ara sıra normal veya tuzlu olabiliyor. Ara sıra da olsa dikkat etmelisiniz ve kesinlikle almamalısınız. 

-Tuzu dengeli tüketmek ama nasıl: Hiç kimse gramla günlük tuzu ölçerek almaz. Çünkü zordur. Ancak yemeklerin tam tuzsuz ve ekmeğin normal olması  zor değildir.  Ekmek ise tam buğday ve günlük 2 azami 3 dilim şeklinde olmalıdır. Başta yaz sıcakları olmak üzere sıcak ortamlarda çalışıyorsanız ve buna bağlı fazla terliyorsanız, yemeğinize biraz tuz atabilirsiniz.

-Net ölçüm ve doğrusu: Kanda ve 24 saatlik idrarda tuz miktarının ölçülmesidir. Tuz dengenizde ve ne kadar aldığınızda emin değilseniz, doktora gidip ölçüm yapabilirsiniz.

-Sonuç: 40 yaşından sonra tuz kısıtlaması yapınız. Tansiyon, kalp hastalığınız, tuza bağlı ödem ve inme gibi sinir sistemi hastalığınız varsa mutlak tuzdan uzak durmalısınız. Aksi takdirde felç- ölüm gibi önemli tehlikeler sizi bekliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X