İhsan Aydın
İhsan Aydın

Üç listeli yarışı kim kazanacak?

Akademik meslek odalarında geçtiğimiz hafta gerçekleşen İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin kongresinin ardından gözler artık Mimarlar Odası’na çevrildi.

Mimarların kongresi bu hafta sonu Bursa Akademik Meslek Odaları Birliği’nde gerçekleşecek.

Cumartesi günü başlayacak kongrenin seçimler ayağı pazar günü tamamlanacak.

Bursa’da son dönem açtığı plan tadilatı iptal davaları ve kentsel dönüşüm projelerini kilitlemekle ün yapan Mimarlar Odası’nda tam üç liste yarışacak.

Kentsel dönüşüm mağdurlarınca odanın basılmasına neden olan mevcut Başkan Can Şimşek’in yönetiminden kendisine bir rakip daha çıkmış görünüyor.

Şimşek yönetiminde görev yaparken 6 ay önce yolları ayrılan Banu Bayrak Tümer de çıkardığı Aktif Mimarlar Grubu listesiyle odaya aday.

Ayrıca geçen dönem başkan adaylarından Ömer Faruk Şahin ise Mimarlıkta Değişim Hareketi listesiyle odayı yönetmeye talip.

Dün ziyaretimize Aktif Mimarlar Grubu adayı Banu Bayrak Tümer ile arkadaşları geldi.

Tümer’in listesinde Abdullah Kamalı, Selime Dabağcı, Erol Çöpoğlu, Eçem Çakır, Umut Can Acar ve Fatih Arıkan bulunuyor.

Esas dikkat çeken ise, sol gruptan kopmuş bir isim olmasına rağmen Tümer’i destekleyenler arasında muhafazakâr sağ tabandan, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Selim Sait Terzioğlu da var.

Terzioğlu Büyükşehir Belediye başkan adayı da olmuştu.

Terzioğlu ile birlikte ziyaretimize gelen Tümer’in destekleyenler içinde sağdan da isim bulunması dikkatimizi çekti.

Tümer, kendilerini, “Mimarlığın ve içinde yaşadığımız kentin problemlerini bilen, aktif ve enerjisini bu problemlerin çözümüne yönelten mimarlar olarak tanımlıyor.

Seçilmeleri halinde, kentin sembol yapıları olması ve kamu projelerinin yarışmayla ortaya çıkarılması, kentin sorunlarının çözümünde yerel yönetimler ve diğer meslek odalarıyla birlikte çalışma vaadinde bulunuyor.

Tümer’e kentsel dönüşüme ve vakıf üniversitesi projelerine niçin dava açtıklarını da sorduk.

Dönüşümün mahalle ve plan bütünlüğünde yapılmasından yana olduklarının altını çiziyor.

Kentsel dönüşüme değil ama 0.50 emsal artışına karşı olduklarını vurguluyor. 

Çözümü de parsel ölçeğinde değil, mahalle bazlı dönüşümde görüyor. Buna Yıldırım Belediyesi’ni dönüşüm çalışmalarını örnek gösteriyor.

Kentsel dönüşüm projelerine de kentin diğer sakinlerinin, kamunun hak ve menfaatlerini korumak için dava açtıklarını ve tümünü kazandıklarını anlatıyor.

Üniversite projelerine açılan davalara ilişkin sorumuza ise, tüm kamu ve özel eğitim alanlarının kentin 50-100 yıllık gelişimi dikkate alınarak önceden planlanması gerektiğini söyleyerek yanıtlıyor. 

Tümer, açılan davalar ve düğümlenen dönüşümler yüzünden Bursa’da Mimarlar Odası’nın kamuoyu üzerindeki negatif algısını, ‘umurumuzda değil’ diyerek geçiştiremeyeceklerini de dile getiriyor. 

Oda’ya kayıtlı 2 bin 48 üye bulunduğunu, bunların bin tanesinin son bir yılda şubeye üye olduğunu da hatırlatan Tümer, artan üniversite ve mimarlık bölümlerinin Bursa’da da genç mimarların sayısını çoğalttığına dikkat çekiyor.
 

Nilüfer dava mı açıyor?
 

Dün Mimarlar Odası yönetimine talip olan Banu Bayrak Tümer’den bir bilgi daha edindik.

Kentsel dönüşüm projelerine ve 0,50 emsal artışına karşı çıkan Mimar Odası yönetimi gibi Nilüfer Belediyesi’nin de plan iptal davaları açmaya başlayacağını öğrendik.

Tümer, Nilüfer Belediyesi’nin dava açmakla kalmayacağını, biten  ve yarım kalan kentsel dönüşüm projelerine de yapı kullanma izni vermeyeceğini iddia ediyor.

Bu gelişme, Bursa’daki kentsel dönüşüm projelerinin önünü tümüyle tıkamak anlamına da geliyor.

Bırakın yeni dönüşümleri, eskilerinin de bitmiş olsalar bile sorunlarla karşı karşıya kalacağını işaret ediyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X