Uludağ’da yıldız yağmuru

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Uludağ’da düzenlediği Astrofest 2018, alanında uzman isimler ile gökyüzü tutkunlarını bir araya getirdi. 

Uludağ’da yıldız yağmuru

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin (Bursa BTM) prestij etkinliklerinden Astrofest 2018, aklı gece-gündüz bilimde olanları Uludağ’ın zirvesinde buluşturdu.

Birbirinden ünlü isimlerin renk kattığı Astrofest’e yurt içi ve yurt dışından yoğun katılım oldu. Çok sayıda gök bilimcinin ve bilim insanının konferans verdiği etkinliğe; ekranların sevilen ismi Talha Uğurluel, Mandıra Filozofu filmiyle tanınan Müfit Can Saçıntı, Suriyeli Kozmonot Muhammed Ahmed Faris de sunumları ile renk kattı. Sanat Tarihçisi Talha Uğurluel’in açılış konuşması ile başlayan etkinlikte, onlarca farklı atölye çalışmasının yanı sıra doğa yürüyüşleri ile gökyüzü gözlem etkinliği de yapıldı.

Astrofest’in açılış konuşmasını gerçekleştiren Uğurluel, Anadolu insanının uzaya olan merakının çok eskilere dayandığını söyledi. Selçuklu ve Osmanlı’da gökbilimine ilgi duyan ve kendi dönemlerine ışık tutan birçok âlimin yetiştiğini ifade eden Uğurluel, bütünü ile kâinatı sembolize eden Ulucami minberine işlenen ‘güneş sistemi’ne dikkat çekti. 

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ

Yurt içi ve yurt dışından birçok akademisyenin konferansları ile destek verdiği Astrofest 2018’de onlarca farklı bilimsel atölye ve doğa yürüyüşleri de gerçekleştirildi. Artırılmış gerçeklikle ay keşfi, takımyıldızı küpü, gök atlası, gezegen tacı, gezegen x aracı, roket ve güneş saati yapımı ve ahşap atölyeleri katılımcıların yoğun ilgisini çekerken, çocuklar için düzenlenen ‘Hedef Titan’ astronomi oyunu renkli görüntülere sahne oldu. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Bilim Avcıları ekibi bilimsel gösterileri ile etkinliğe renk kattı. Acapella grubu Vokalemun verdikleri mini konserler etkinliğin neşesi olurken, katılımcılar orman kâşiflerinin düzenlediği doğa yürüyüşü ile Uludağ’ın eşsiz güzellikleri ile tanıştı.

ZİRVEDE METEOR YAĞMURU 

Astrofest 2018’e katılanlar, gündüzleri atölye, konferans ve doğa yürüyüşleri ile keyifli zaman geçirmelerinin yanı sıra geceleri de alana kurulan dev teleskoplarla gökcisimlerini inceledi. Perseid gök taşı yağmuruna tanıklık eden astronomi tutkunları, takımyıldızları ve gezegenleri gözlemleme fırsatını yakaladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X