Umman Körfezi’nde tansiyon yüksek

ABD Umman Körfezi’ndeki iki petrol tankerine düzenlenen saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. Ardından da tanker saldırısında İran komandolarının mayın toplama görüntülerini yayınladı. Tahran, suçlamaları reddetti.

Umman Körfezi’nde tansiyon yüksek

Umman Körfezi’nde iki petrol tankerinde yaşanan patlamaların ardından ABD ile İran arasındaki gerilim tırmanıyor. 
Washington patlamalardan İran’ı sorumlu tutarken, ABD ordusu, saldırıya uğrayan gemilerden Kokuka Courageous’ın gövdesindeki patlamamış bir mayının İran Devrim Muhafızları tarafından söküldüğünün görüldüğünü öne sürdüğü görüntü ve fotoğrafları yayımladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Deniz Yüzbaşısı Bill Urban, Devrim Muhafızları’na ait bir teknenin yerel saatle 16:10 sularında Japonya’ya ait Kokuka Courageous’a yaklaşırken görüntülendiğini söyledi. Urban, İranlıların Kokuka Courageous’ın gövdesinden patlamamış bir limpet mayınını sökerken görüntülendiğini belirtti.

 İRAN GERÇEKLEŞTİRDİ

ABD Başkanı Donald Trump, Umman Körfezi’nde petrol tankerlerine yönelik saldırıyı İran’ın gerçekleştirdiğini söyledi.Fox News’e verdiği ve bir bölümü yayınlanan röportajda Trump Hürmüz Boğazı’nın kapatılmayacağını, kapansa bile bunun uzun sürmeyeceğini söyledi.  Trump, röportajda İran’ın nasıl durdurulacağı yönünde gelen bir soruya ise ‘Göreceğiz’ yanıtını verdi. ABD Başkanı İran’ın nükleer silah sahibi olamayacağını da belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, iki petrol tankerinde yaşanan patlamalardan İran’ı sorumlu tuttu; ‘kullanılan silahlar ve saldırıların gelişmişliğine dayanarak olaydan Tahran’ı sorumlu tuttuklarını’ söyledi.

ABD SABOTAJ DİPLOMASİSİ YAPIYOR

İran, Pompeo’nun bu iddialarını ‘temelsiz’ diyerek reddetti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Washington’ın ‘delil olmadan’ ve vakit kaybetmeden Tahran yönetimi hakkında suçlamalarda bulunduğunu söyledi. Sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Zarif, ABD’yi ‘Ekonomik terörünü ört bas etmek’ için İran’a karşı ‘sabotaj diplomasisi’ yapmakla suçladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X