Ünlü tarihçiden Panorama 1326’ya tam not

Bursa’nın fethedilişinin 690 yıl sonra günümüze aktarıldığı, dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olan “Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi”, projenin danışmanlığını yapan ünlü tarih profesörü Halil İnalcık’tan tam not aldı.

Ünlü tarihçiden Panorama 1326’ya tam not

Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılacak olan, Osmanlı Devleti’ne kurucu başkentlik yapmış Bursa’nın, 23 yıl süren kuşatmanın ardından fethediliş hikayesinin anlatıldığı “Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi” projesinin baş danışmanlığını yapan Türk ve Osmanlı tarihinin dünyaca ünlü ismi Prof. Dr. Halil İnalcık’tan tam not aldı. Panoramik müze ile ilgili, başta sanatsal çalışmalar olmak üzere, müzenin geneliyle ilgili gelinen son noktayı değerlendirmek amacıyla kendisini ziyaret eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve beraberindekilerle yaptığı görüşmede, Panorama 1326’nın Bursa’ya yakışan bir eser olacağını söyledi.

Proje danışmanlarından Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, resimleri çizen heyete başkanlık eden ressam Haşim Vatandaş, başkan yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez, Plan Proje müdürü Sezai Özokutanoğlu ile birlikte kendisini ziyaret eden Başkan Mustafa Dündar ve ekibini evinde kabul eden Prof. Dr. Halil İnalcık, “Yapılan çizimler müzeye yakışan, şaheser bir görünümde olmuş. Şu anki resmi görünce bana Michelangelo’nun meşhur Sistine Şapeli’ni hatırlattı. Hatta Michelangelo’yu da aşmışsınız. Tablolar çok güzel olmuş. Üç boyutlu alanda kullanılacak resimdeki objeler, o tarihi bire bir anlatan çok gerçekçi eserler olmuş. Belli ki çok geniş bir araştırma yapılmış, fevkalade ilham verici” dedi.

“CUMHURİYET TARİHİMİZİN EN ÖNEMLİ ESERİ OLACAK”

Panorama Bursa 1326’nın son şeklini gördüğünde, yıllarca araştırma yaptığı Türk ve Osmanlı tarihinin en önemli parçalarından birinin, adeta resmedilmiş halini yansıttığını belirten İnalcık, “Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi Bursa’ya yakışan, Cumhuriyet tarihimizin önemli bir şaheseri olacak. Osmanlı ve Bizans figür detaylarının doğru ve etkileyici bir biçimde resmedildiği, doğanın ve mimarinin 1326 Bursa’sını en güzel bir biçimde yansıttığını görmek, beni ziyadesiyle mutlu etti, heyecanlandırdı. Hepinizi tebrik ediyorum” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, projenin başından sonuna kadar Halil İnalcık hocanın görüşleri doğrultusunda çalıştıklarını, Panorama 1326’da çok büyük katkısı, emeği olduğunu söyledi. Başkan Dündar, “Panorama Bursa 1326, hocamızın sayesinde şekillendi ve bu günkü noktasına geldi. Bizler de geldiğimiz son noktayı kendisiyle paylaşıp, görüş ve önerilerini almak için kendisini ziyaret ettik. Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve Bursa’nın fethinin anlatılacağı panoramik müze, Bursa turizmine büyük katkı sağlayacak. 3 kıtada 6 asır hüküm sürmüş Osmanlı Devleti’nin, hoşgörü ve adalete dayalı yönetim felsefesinin temellerinin atıldığı Bursa’da, beylikten cihan imparatorluğuna giden tarih yeniden canlanacak. Müzeyi ziyaret eden konuklarımız, şanlı tarihimizin başlangıcına yolculuk yapacak” dedi.

PANORAMA BURSA 1326

Bursa’nın en önemli projelerinden biri olan “Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi”, Bursa’nın fetih gününü olan 6 Nisan 1326’yı 690 yıl sonra gerçekliğiyle yeniden canlandırıyor. Bursa’nın 23 yıllık muhasaranın ardından fethinin anlatıldığı müze, 40 metre çaplı daire bir yapıda olacak. Tavanı elipsoit kubbe formundaki 1326 Fetih Müzesi, dünyanın 2. tam panoramik müzesi olacak.

Panoramik resimde ve panolarda yer alacak öğeler ve figürler asıllarına uygun şekilde, tarihi kaynaklara dayanarak yapılıyor. Yaklaşık 10.000 insan ve hayvan figürünün yer alacağı resimde, Osmanlı ve Bizans figürleri, kostüm ve aksesuarlar, genç, ihtiyar, çocuk, kadın erkek tüm halk tiplemeleri yer al yer alıyor. Ayrıca askerler, komutanlar, din adamları, dervişler ve özellikle Orhan Bey ve çevresi, bu çalışmada renkli ve detaylı olarak tasvir ediliyor. Panoramik resmin bulunduğu bölümün alt platformuna, yan duvarlarına ve tavanına, yaklaşık 2 bin metrekare yüzeye yerleştirilecek 360°‘lik panoramik resim ve onu tamamlayan üç boyutlu çalışma yapılacak. Seyirci platformuyla yan duvarlar arasındaki 500 metrekarelik 3 boyutlu platformda, perspektife uygun olarak değişik boyutlarda, farklı dönemlere ait mimari ve sanat unsurları yer alacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X