Uykuya dalarken düşme hissi yaşıyorsanız…

Uykuya dalış anında yaşadığımız boşluğa düşme hissini neden yaşarız?

Uykuya dalarken düşme hissi yaşıyorsanız…

Çoğumuz bu hissi yaşarız. Uykuya daldığımız anda yükseklerden boşluğa düşmüş gibi hissederiz. Peki bu hissi neden yaşarız?

Konu hakkında teoriler

Aslında bu hissiyatı hemen herkes yaşıyor. Evrimcilere göre, güvende olup olmadığımızı kontrol etmek için aniden uyanıyoruz. Yine evrimcilerin bir başka bakış açısına göre; bu durum, bize ya da bir ağacın üzerinde uyuyan atalarımıza, uyuma pozisyonumuzun güvenli olup olmadığını kontrol etme imkanı da sunuyor.

Fiziksel sebebi

Aslında bütün sebep yorgunluk. Northumbria Üniversitesi, Uyku Bilimi Profesörü Jason Ellis, uyku sırasında yaşadığımız hissiyatın hipnik seğirmelerden kaynaklandığını açıkladı. Hipnik seğirme, bizi uyanık tutmaya çalışan retiküler aktivasyon sistemiyle, uyumayı sağlayan ventrolateral preoptik nükleüs arasında gerçekleşen değişim anında meydana gelir.

Yani şöyle ki, bütün gün çalışıp yorulmuş vücut, hâliyle uykuya yenik düşüyor. İşte tam o uykuya dalış sırasında kaslar devreye giriyor ve ani bir şekilde kısa kasılmalar gerçekleşiyor. Biz de bedenimizin boşluğa bırakıldığını hissediyoruz.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X