Uzakdoğulu 16 milyon ürüne fren

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017 yılında ithaline izin verilmeyen Uzakdoğu menşeli ürün adedinin 16 milyonun üzerinde olduğunu söyledi.

Uzakdoğulu 16 milyon ürüne fren

Zeybekci, yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanlığının ithalatta 17 Temmuz 2017’den bu yana çok daha sıkı bir denetim politikası yürüttüğünü kaydetti. Belge ve işaret kontrolünün yanı sıra söz konusu tarihten itibaren detaylı laboratuvar testlerine de başlandığına işaret eden Zeybekci, bu uygulamayla oyuncak, ayakkabı, cep telefonu, aydınlatma cihazı, elektrikli ev aletleri, klima, beyaz eşya gibi çok çeşitli ürünlerin denetlendiğini anlattı. Denetimlerde özellikle Uzakdoğu menşeli ürünlere yoğunlaşıldığına vurgu yapan Zeybekci, testlerde gerek kamu gerekse özel sektör laboratuvarlarının etkin kullanıldığını ifade etti. Geçen yıl yaklaşık 50 bin testle Uzakdoğu menşeli 5 milyar dolar ithalat değerine sahip 150 milyondan fazla ürünü denetlediklerini belirten Zeybekci, ‘’150 milyon adet ürünün 86 milyonu oyuncak, 37 milyonu elektrikli cihaz, 8 milyonu ayakkabı, 5,3 milyonu iş eldiveni, 1,2 milyonu cep telefonlarından oluşuyor. Bunlardan 1,3 milyon oyuncak, 150 bin çift ayakkabı, çoğu aydınlatma elemanı olmak üzere 5 milyonun üzerinde elektrikli cihaz ve 700 bin iş eldiveninin ithalatına ‘güvensiz’ oldukları gerekçesiyle izin vermedik. 2017 yılında ithaline izin verilmeyen ürün adedi 16 milyonun üzerinde” dedi.

GÜVENLİK TESTLERİNİ GEÇEMEDİ

Başta aydınlatma cihazları ve oyuncaklar olmak üzere elektrikli cihazlara yönelik testlerde en büyük güvensizliğin adaptörler ile tasarruflu ampullerde görüldüğünün altını çizen Bakan Zeybekci, ampullerde duy testlerinde dahi olumsuzluğa rastlandığına dikkati çekti. Zeybekci, ‘’Bu ürünlerin elektrik çarpmasına, hatta yangına yol açma ihtimali söz konusu. Bu sebeplerle yeni dönemde adaptörler ve aydınlatma cihazları çok daha sıkı denetlenecek” diye konuştu. Uzakdoğu menşeli ürünlerin üzerinde her türlü güvenlik işaretinin bulunduğunu belirten Zeybekci, ürünle birlikte güvenlik testlerinin üretim esnasında yapılmış olduğunu gösteren belgeler sunulmasına rağmen laboratuvara giden birçok ürünün güvenlik testlerinden geçemediğini dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X