Uzun yaşamanın gözlükle şaşırtıcı bir ilişkisi varmış

Gözlük takan insanlar, gözlük takmayanlardan daha zekidir. Bu iddia çoğumuza gülünç gelebilir ama yapılan bilimsel çalışmalar doğru olduğunu kanıtlıyor. Üstelik gözlük kullanmanın sadece zekayla değil genel sağlık hatta uzun ömürle bile ilişkisi bulunuyor

Uzun yaşamanın gözlükle şaşırtıcı bir ilişkisi varmış

Zekanın genetik temellerinin araştırıldığı, şimdiye kadar bu konuda yapılan en büyük çalışmada, gözlük veya kontakt lens takmak ile algısal işlev arasında bir bağlantı bulunduğu öne sürüldü.

Buna göre zeki insanların gözlük takıyor olması yüzde 30 daha muhtemel.

İngiltere’deki Edinburgh Üniversitesinde çalışan genetik istatistikçisi Gail Davies şöyle söylüyor:

Gözlük takan insanların daha zeki olduğunu söyleyen eski klişeler, temelsiz bir varsayıma dayanıyordu. Bu varsayıma göre, fazla miktarda okuyan ve bunun sonucunda öğrenen kişilerin gözleri zorlanıyor ve bu yüzden optik yardıma ihtiyaçları oluyordu. Ancak yeni veriler, bu kadar basit bir sebep ve sonuç ilişkisinin olmadığını öne sürüyor.

Davies ve takımı, mevcut genom veritabanlarındaki 300.000’den fazla bireyin genetik bilgisini taradı. Veritabanlarında, katılımcıların DNA analizi için gönderdiği örnekler, doldurdukları anketler ve genel algı yeteneklerinin ölçülmesi amacıyla çözdükleri testler yer alıyordu.

Araştırmacılar genetik verileri çözümlediklerinde, genel algı işlevi ile ilişkili durumda ve genom çapında olan 148 bölge keşfettiler. Bunlar arasında, daha önce zeka ile ilişkilendirilmeyen 58 genom bölgesi bulunuyordu.

Ayrıca tepki süresiyle ilişkili durumda ve genom çapında olan 42 tane lokus buldular. Bunların 40 tanesi ilk defa keşfediliyordu.

Çalışmadaki üç toplulukta yer alan katılımcıların tamamı Avrupa kökenliydi ve yaşları 16 ile 102 arasında değişiyordu. Bu grubun içinde yüksek zeka sergileyenlerin gözlüğe veya kontakt lense ihtiyaç duyma olasılığı yüzde 28 daha fazlaydı ve miyop olmaları yüzde 32 daha muhtemeldi.

Verilerde bir miktar başka sağlık etmeni de ortaya çıktı. Zeki insanların gözlük takma olasılıklarının daha yüksek olmasına ek olarak; yüksek tansiyon, kalp krizi, faranjit, akciğer kanseri veya kireçlenme yaşama ihtimalleri de önemli oranda daha düşüktü.

Ayrıca bu kişilerin majör depresif rahatsızlık yaşama ihtimali yüzde 30 daha düşüktü ve daha uzun yaşama ihtimalleri de yüzde 17 daha fazlaydı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X