Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Vali Küçük umutlu: Bursa beyin göçü alacak, gelecek güzel olacak

Şu bir gerçek ki… Toplumun genel huzuru kent yaşamındaki mutluluk üzerine kurulu. Fakat, kent yaşamının, özellikle de metropol kent yaşamının güzelliği kadar insanı etkileyen olumsuzlukları da var.

Üstelik…

Bunları çözmek yalnızca yerel yönetimlerin yaptıkları ya da yapamadıklarıyla ilgili değil. İşim içinde toplumsal boyut nedeniyle sosyoloji zaten vardı, şimdi birey anlayışıyla felsefe de kent yaşamı kavramları arasına girdi.

Çünkü…

Sorunlar boyut değiştirdiği için çözüm ve çözüm arayışlarında da değişim oldu.

İşte…

1.-yazi-icin-bursa-valisi-izzettin-kucuk-001.jpgCuma akşamı Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Bursa Valisi İzzettin Küçük, ortaya çıkan kent ve yaşam kavramına farklı bakabilen, sorun ve çözümünde farklı düşünebilen bir yönetici.

İlkesi şu:

“Bir İngiliz sözü, ‘Planlamayı başaramıyorsanız, başarısızlığı planlıyorsunuz’ der. Bursa’nın sorunlarının çözümüne önce bu açıdan bakmak lazım.”

Şunu önemsiyor:

“30-40 yıl öncesinden öngörememe ve plansızlık vizyonsuzluktur. Onun için vizyon çok önemli. Vizyon, en az maliyetle çözmektir. İş işten geçtikten sonra çözmeye kalkınca maliyeti bin kat artıyor.”

Yaklaşımı şu:

“Vatandaşı rahatlatmalıyız. Kalkıp da ’30 yıl öncesini birikimi, ben ne yapabilirim?’ dersem olmaz. Belediye Başkanı da ‘Benden öncekilerin sorunu’ diyemez.”

Bakışı şu:

“Dünyanın en büyük filozoflarından biri olan Karl Raimund Popper çok bilinen Açık Toplum ve Düşmanları adlı kitabında ‘Hayat sorun çözmektir, şikayet etmek değil’ der. “

Şu noktada kararlı:

“Çözümün parçası olacağız, sorunun parçası olmayacağız. Benim ilkem bu. Şikayet etmeyeceğiz, topu taca atmayacağız. İşimizi düzgün yapacağız.”

Bu ölçülerde…

Bursa’nın yakın geleceğini nasıl gördüğünü da açıkladı:

“Bursa bugüne kadar fabrikaların ihtiyacı nedeniyle her yerden kas göçü aldı. Fakat artık katma değeri yüksek ürünler üretilmeye başlandı.  O nedenle Bursa artık Türkiye’den ve dünyadan beyin göçü alacak.”

Şunu da ekledi:

“Bu bir değişimdir. Onun için gelecek daha güzel ve daha müreffeh olacak. Bizler de şehrimizi hep beraber koruyacağız.”
 

Trafikte çözüm için 80 yeni trafik polisi
 

Trafik sıkışıklığına 18 Eylül 2017’deki toplantıyla el koyan Bursa Valisi İzzettin Küçük, alınan önlemleri anlatırken şunu söyledi:

” Emniyet’e 30-40 yeni motosiklet aldık. Çünkü polis arabası da trafikte kaldığı için gidemiyordu. Ayrıca Çevik Kuvvet başta olmak üzere diğer birimlerden 80 polisi trafik polisi olarak aktardık.”

Gözlemi şu:

“Belediyemizin de aldığı önlemler var. Görüyorum ki trafikte bir rahatlama oldu. Bu rahatlama şu an yüzde 15’lerde. Yaza kadar yüzde 35’lere ulaşacağız.”
 

“Bursa çözüm üretebilen neşeli bir kent”
 

Bursa Valisi İzzettein Küçük’e, yönettiği şehri Vali gözüyle nasıl gördüğünü sorduk. Şu cevabı verdi:

“Bursa neşeli, canlı, heyecanlı bir kent, ama telaşlı değil. Yoğun bir kent, ama zor değil. Sorunları var, ama baş edebilecek kapasitesi var. Çözüm üretebilen bir kent. Tarih boyunca da sorunlarını hep çözmüş.”

Şuna dikkat çekti:

“Ne kadar büyük olursa olsun, akşam el ayak çekilip ışıkları sönen yer şehir değil, kasabadır. Bursa akşamları ışıkları yanan bir kent. Gündüzü de muhteşem.”
 

120 okul inşaatı bitince Bursa’da tekli eğitim yüzde 95’e çıkacak
 

Bursa Valisi İzzettin Küçük’le kentin okul eksiğini de konuştuk. Daha doğrusu, eğitim-öğretim yılı başlarken bazı okulların depremsellik nedeniyle boşaltılmalarından kaynaklanan okul açığını sorduk.

Şu bilgiyi verdi:

“Eğitim sezonu başlarken talihsiz bir şekilde 12 okulumuzu boşaltmak zorunda kaldık. Bu okullar şu an yıkılıyor. Yıkımları tamamlanınca yeniden yapılmaları için ihale süreci hızlı bir şekilde işletilecek.”

Ardından…

“Önce yıkılan okullarımızı yeniden yapacağız” dedi ve şöyle devam etti:

“Bursa’da şu an yapımı devam eden 46 okulumuz var. 23 okulumuz ihale aşamasında. 20-25 okulumuz da proje aşamasında bulunuyor.”

Şunun altını çizdi:

“Toplam 100-120 okulumuzun devam ettiği bir süreçteyiz. Bu okulların 27’sini hayırseverler yapıyor. Ödenek sorunumuz yok, hepsinin ödeneği var. Yalnızca zaman zaman arsa problemleri yaşadık.”

Sonra da şunu açıkladı:

“Hükümetimiz tekli eğitim sistemini emrediyor. Bu da doğal olarak okul ihtiyacını arttırıyor. Fakat devam eden okullarımız bittiğinde tekli eğitim yüzde 95’e ulaşacak, çiftli eğitim yüzde 5’e inecek.”
 

Şehir Hastanesi 2019’da bitiyor, sağlık turizmi geliyor
 

5.-yazi-icin-bursa-sehir-hastanesi-insaati.jpgBursa sağlık yatırımları açısından verimli bir dönem geçiriyor. Bursa Valisi İzzettin Küçük de yatırımları değerlendirirken söze Şehir Hastanesi’nden başladı:

“Toplam 1375 yataklı Şehir Hastanesi inşaatı çok hızlı gidiyor. Geceleri de aydınlatma yapılarak 3 vardiya çalışılıyor. 2019’da bitecek. Acemler’de Ali Osman Sönmez Hastanesi de hızla ilerliyor.”

Önemsediği şu:

“Bursa bölgeye sağlık hizmeti veriyor. Hastanelerimiz bittiğinde sağlık turizminden de pay alacağız. Buna termal de eklenecek.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X