Vatikan’da utanç zirvesi

Katolik Kilisesi’nde çocuklara cinsel tacizi ve bu vakaların kilise hiyerarşi içinde gizlenmesini önlenmek amacıyla Vatikan’da 4 günlük zirve başladı.

Vatikan’da utanç zirvesi

Din adamlarının katolik kiliselerinde özellikle erkek çocuklara yönelik artan cinsel istismarına karşı harekete geçen Vatikan, bir süredir Hıristiyan dünyasında tartışılan önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Dünya çapındaki tüm piskoposların ‘‘katolik kiliselerinde reşit olmamışların korunması” konusunda biraraya geldiği zirvenin dünkü açılışını Papa Francis yaptı. 4 gün sürece zirvenin açılış konuşmasında Papa, Katolik cemaatin din adamlarının işlediği suçların kınamayla geçiştirilmesinden çok daha fazlasını istediğini söyledi. Papa, sorunu çözecek somut eylemler talep ettiğine dair piskoposları da uyardı.

GENÇLERİN FERYADINI DUYUN…

Kilise faaliyetlerinde çocuklara tacizde bulunan, tecavüz eden din adamlarıyla etkin biçimde uğraşmanın piskoposların kendi sorumluluğu olduğuna işaret eden Francis, piskoposlar konferanslarının ve tarikatların 190 liderine şöyle seslendi: ‘‘Adalet isteyen gençlerin feryadını duyun. Bu fırsatı kullanıp, şerri, anlama ve arınma için bir fırsata dönüştürün. Tanrının kutsal cemaati bizi izliyor ve basit, sıradan kınamalar yerine etkin ve somut önlemlerin devreye girmesini bekliyor.”

PAPA DA ÖRTBASA KARIŞMIŞTI…

Çocuklara taciz skandalının ilk olarak İrlanda ve Avustralya’da patlak verişinin üzerinden 30 yıl, ABD’deki skandalın üzerinden de 20 yıl geçti. Hala Avrupa, Latin Amerika, Afrika ve Asya’daki piskopslar ile diğer Katolik yetkililer ise bölgelerindeki vakaları ya inkar ediyor ya da önemsiz göstermeye çalışıyor. İlk Latin Amerikalı ve ilk Cizvit Papa olan Francis, geçen yıl Şili’de bir cinsel taciz vakasının örtbas edilmesine adının karışmasının ardından hata yaptığını, yeni bir yol benimseyeceğini ve kilise liderliğini de bu yola sokacağını söylemişti.

KURBANLAR DA ZİRVEYE GİTTİ…

Papa’nın sözlerinin ardından Vatikan’da dün başlayan bu zirvede, kilise liderlerinin ilk olarak çocuk tacizini önlemesi, önlenemediyse kurbanları dinlemesi ve suçları gerçekleşir gerçekleşmez soruşturmaların başlatılmasını sağlamak amaçlanıyor.

Bu arada, kilisedeki tacizin pek çok kurbanı Vatikan’a giderek zirveye yönelik örtbas döneminin geçtiğini, hesap verebilirlik ve şeffaflık gerektiğine dair açıklamalar da yaptı.

SOMUT SONUÇ BEKLENMİYOR…

Mağdurlar ve yakınları ise, somut sonuç çıkabilmesi için Papa’nın dünya çapında her piskoposa bu konuda elindeki arşivleri polise teslim etmesi emrini vermesi gerektiği görüşünde… ABD’deki skandalın ortaya çıkmasını sağlayan Phil Saviano, Vatikan’ın tacizcilerin adlarını ve dosyalarını yayımlamasını talep ediyor. Zirvenin organizasyon komitesine hitap eden Saviano, ‘‘Sessizlik yeminini bozun. Bunu din adamlarının kurbanlarına saygıdan ve o alçakların daha fazla çocuğa zarar vermesini önlemek için yapın” dedi.

Ama Vatikan, zirveden mucize beklemiyor. Hatta zirve sonuç bildirisi bile beklenmiyor. Papa da beklentileri düşük tutma çabasında… Yine de zirve, Katolik Kilisesi politikaları açısından dönüm noktası olarak sunuluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X