Verilen her kan başkasına can

Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü, sorumluluk alanında bulunan Bursa-Balıkesir-Çanakkale ve Yalova Kan Bağışı Merkezleri ile bu 4 ilde bulunan 66 hastanenin kan ihtiyacının yüzde 99’unu karşılıyor. 

Verilen her kan başkasına can

HATİCE DAL

Bursa Kan Bağış Merkezi de, ihtiyaç sahiplerinin kolaylıkla kan bulması için hergün kurum ve kuruluşların yanısıra çeşitli noktalarda kan bağışı kampanyaları gerçekleştiriyor. 18-65 yaş arası 50 kilonun üzerindeki her sağlıklı bireyin kan bağışında bulunabileceğini belirten Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Müdürü Nihat Çakır, bu sayede 3 kişinin hayatının kurtarılabildiğini söyledi.

BURSA’DAKİ BAĞIŞ ORANI

Gelişmiş ülkelerde kan bağış oranının yüzde 5, Bursa’daki kan bağış oranının ise yüzde 4,6 olduğunu ifade eden Çakır, “2017 yılında Bursa Kan Bağışı Merkezi tarafından 80 bin 604 ünite kan bağışı alınırken, 2018 yılı için belirlenen hedef ise 85 bin ünite kan toplamak. 2018 yılında toplanan kana bakıldığında 2017 yılına oranla yüzde 2 düzeyinde artış sağlandığı görülüyor” dedi. Sorumluluk sahalarındaki tüm hastanelerin kan ihtiyaçlarının yüzde 99’unu karşıladıklarını da dile getiren Çakır, hedeflerinin ise ihtiyaçların tamamını karşılamak olduğunu kaydetti. 

KIŞIN STOKLAR AZALIYOR

Havaların soğuması ile kan bağışlarında da düşüş yaşandığına işaret eden Nihat Çakır, “Gönüllülerimiz kan verdiklerinde üşüyeceklerini düşünmektedir. Kan bağışlamak isteyen gönüllülere öncelikle kan bağışına uygunluk testi yapılmaktadır. Kan bağışı için başvuran gönüller kan verimi için uygun görüldükleri takdirde bağış yapabilmektedir. Dolayısıyla kan bağışına uygun kişilerde sonrasında bir olumsuzluk yaşanmamaktadır” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X