‘Vize serbestisi’ zirvesi

AB’nin Türkiye vatandaşlarına vize serbesti konusunda Ankara’nın sunduğu önerileri olumlu değerlendirdiği, üç noktada iyileştirme isteyeceği bildirildi.

‘Vize serbestisi’ zirvesi

Konu, Bulgaristan’ın Varna kentinde 26 Mart’ta yapılacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı Türkiye- AB Zirvesi’nde masaya yatırılacak.

Türkiye’nin AB’den vize serbestisi almak için yıllardır attığı adımlar 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’le birlikte sekteye uğramıştı.

Ancak Alman Die Welt gazetesine göre AB’den vize serbestisi konusunda olumlu sinyaller var. AB’nin Türk vatandaşlarına vize serbestisi konusunda Ankara’nın sunduğu önerileri olumlu değerlendirdiği, üç noktada iyileştirme isteyeceği kaydedildi.

Vize serbestisinin gelecek yıl Mayıs ya da Haziran ayında yapılması planlanan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinden çözülmesi hedefleniyor. Türkiye’nin ise AP’nin, Şubat 2019 sonuna kadar vize serbestisine yeşil ışık yakmasını beklediği, oylamanın AP seçimleri sonrasına sarkmaması beklentisi içinde olduğu paylaşıldı.

‘ÇOK ÖNEMLİ İLERLEME’

Vize serbestisi için AB’nin talep ettiği 72 koşuldan yedisi dışındakileri yerine getiren Türkiye, başta terörle mücadele yasasındaki değişiklikler olmak üzere karşılanmayan yedi koşulla ilgili olarak bir ay önce AB’ye teklifte bulundu. Alman gazetesine konuşan ve isimleri açıklanmayan üst düzey AB yetkilileri, Türkiye’nin sunduğu önerilerin ‘çok önemli’ ilerlemelere işaret ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Die Welt haberinde AB Komisyonu’nun önerilerle ilgili değerlendirmesini bu hafta içinde Türk yetkililere ileteceği ve üç noktada iyileştirmeye gidilmesini talep edeceği bildirildi.

ZİRVEDE ELE ALINACAK

Bulgaristan’ın AB dönem başkanı olması nedeniyle bu ülkenin Varna kentinde 26 Mart tarihinde yapılacak olan Türkiye – AB Zirvesi’nde, ele alınacak konuların en başında da “vize serbestisi” olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı zirvede, AB’nin vize serbestisi konusunda Türkiye’yi cesaretlendirecek açıklamalar ve taahütlerde bulunması  öngörülüyor.

AB’ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin terörizmin tanımına yönelik olarak yapılacak yasal düzenlemeye açıklık getirilmesi ve AB vatandaşlarının kişisel verilerinin korunmasına yönelik düzenleme konusuna açıklık getirilmesi dışında herhangi bir sorun yaşanmadığı ve Ankara’nın sunmuş olduğu yol haritasının Brüksel’in beklentilerini karşılar nitelikte olduğunu ifade ettiler. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X