Washington Şam ile pazarlığa başladı

ABD ile Suriye’nin istihbarat görevlileri arasında haziran ayında kapsamlı bir görüşme yapıldığı ortaya çıktı.

Washington Şam ile pazarlığa başladı

İlk olarak Hizbullah’a yakın Lübnan gazetesi El Ahbar’ın önceki gün ortaya attığı iddia, Esad yönetimini destekleyen bölgesel ittifaktan üst düzey bir yetkili tarafından doğrulandı. İki üst düzey Amerikan istihbarat yetkilisi de haberi yalanlamadı.

ABD ‘PETROL’ DEDİ…

Edirilen bilgiye göre üst düzey Amerikan güvenlik ve istihbarat yetkililerinden oluşan bir heyet, haziran ayında Suriye İstihbarat Şefi Ali Memluk ile görüştü. Görüşme, Şam Uluslararası Havalimanı’nda yapıldı ve dört saat sürdü. Amerikan tarafının görüşmede, İran güçlerinin Suriye’nin güneyinden çekilmesi, yabancı savaşçılar dahil olmak üzere ülkedeki terörist gruplar hakkında veri sağlanması ve Suriye’nin doğusundaki petrol ticaretinde ABD’ye rol verilmesi olmak üzere, üç talepte bulunduğu belirtildi.

ŞAM ÇEKİLMEK İSTEDİ

ABD’lilerin bu taleplerine karşın Suriye İstihbarat Şefi Ali Memluk’un Washington’la ilişkiler normalleşene dek güvenlik konularında işbirliği yapmayacaklarını söylediği bildirildi. Suriye tarafı aynı zamanda ülkedeki Amerikan güçlerinin tamamen çekilmesini de talep ettiği öğrenildi. Suriye yönetimi sahada destekleyen bölgesel ittifakın üst düzey bir yetkilisi de bu iddiaları doğruladı.

AMERİKALILAR YALANLAMADI

Reuters’ın görüştüğü iki üst düzey Amerikan istihbaratı yetkilisi iddiayı yalanlamadı. İsim vermeden konuşan yetkililer, “Esad rejiminin üyeleriyle DEAŞ’ın Suriye’den çıkarılması, Şam’ın kimyasal silah stokları ve kullanımı, Şam’ın veya müttefiklerinin elinde olduğuna inanılan gazeteci Austin Tice’ın durumu gibi konularda diyaloğun sürdüğünü” belirtti.
Suriye yönetiminden ise iddiaya ilişkin açıklama gelmedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X