Wikileaks: ‘CIA, WhatsApp konuşmalarını izliyor’

Wikileaks internet sitesi, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) Siber İstihbarat Merkezi’nden geldiğini iddia ettiği binlerce belge yayımladı. Söz konusu belgelerde en dikkat çeken kısım ise CIA’in popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp mesajlarını e

Wikileaks: ‘CIA, WhatsApp konuşmalarını izliyor’

Wikileaks ‘Vault 7’ takma ismi verilen 8 bin 761 belgeyi yayımladı. WikiLeaks’in iddiasına göre CIA Smart televizyon ve telefonlar sayesinde ortam dinlemesi yapabiliyor. Bu durumdan WhatsApp, Signal ve Telegram gibi uygulamalar da nasibini alıyor. 

Başka bir deyişle WikiLeaks, CIA’in Signal, WhatsApp ve Telegram gibi haberleşme programlarına sızmayı başardığını iddia ediyor. 

Ancak İngiliz Guardian gazetesinde Trevor Timm imzasıyla çıkan yazıya göre, CIA’in Wikileaks’in iddia ettiği gibi kapsamlı bir dinleme yapması pek görünmüyor. Timm, CIA’in bu uygulamalar ile yaptığınız yazışmalara ulaşması için hem sistemi hem de sizi hedef alması gerektiğinin altını çiziyor. 

Başka bir deyişle CIA’in bir kullanıcının mesajlarını okuması için önce o telefona erişimi sağlamış olması gerekiyor. Bu da on milyonlarca telefonun hack’lenmesi gerektiği anlamına geliyor.

UÇTAN UCA ŞİFRELEME FAKTÖRÜ

Timm’e göre, WhatsApp’ta bulunan uçtan uca şifreleme özelliği CIA’in işini oldukça zorlaştırıyor. Zira 2016’nın Nisan ayında kullanıma sunulan bu özellik ile iki veya daha fazla kişinin mesajlaşmalarının sadece bu iki kişinin görmesine izin veriliyor. CIA’in WhatsApp mesajlarına erişmesi için bir kullanıcının cihazına erişim sağlaması gerekiyor.

CIA’in WhatsApp ve benzeri uygulamalardaki tüm mesajlara ulaşması oldukça maliyetli ve çok sayıda insan gücü gerektiriyor ve bu nedenle neredeyse imkansız.

SNOWDEN’DEN İLK AÇIKLAMA: GERÇEK OLABİLİR

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) sırlarını ifşa eden ve bu nedenle hakkında yakalama emri bulunan eski istihbarat görevlisi Edward Snowden kişisel Twitter hesabından yayınladığı mesaj ile hala belgeler üzerinde çalıştığını ancak program ve ofis isimleri ile şifreleme sistemlerinin belgelerin gerçek olduğuna yönelik bir işaret olduğunu belirtti.

CIA SÖZCÜSÜ’NDEN YORUM YOK

CIA sözcüsü Jonathan Liu ise söz konusu belgelerin doğruluğu ve içeriği hakkında yorum yapmayacaklarını söyledi.

Wikileaks’in bir başka iddiasına göre, CIA, Windows, Android, iOS, OSX ve Linux işletim sistemi ile çalışan cihazlara sızmaya olanak veren bir yazılıma da sahip. 

Wikileaks’in bir başka iddiasına göre, CIA’in iPhone ve iPad üzerine çalışan özel bir birimi var. Söz konusu birim, CIA’in hedef aldığı kişinin yazışmalarına ulaşabiliyor, telefonunun kamerasına, mikrofonuna erişebiliyor. 

APPLE’DAN ‘WIKILEAKS’ AÇIKLAMASI

Wikileaks’in iddiasının ardından Apple’dan resmi bir açıklama geldi. Apple yaptığı yazılı açıklamada belgelerde yer alan iOS açıklarının Ocak ayında yapılan güncelleme ile giderildiği bilgisine yer verildi.

WikiLeaks, 2013-2016 yılları arasına dayanan belgeleri kimin ifşa ettiğini açıklamıyor. 

Wikileaks’in yayınladığı belgelerde yer alan başka bir iddia ise Samsung kullanıcılarını yakından ilgilendiriyor. 

İddiaya göre, CIA, ‘Weeping Angel’ (Ağlayan Melek) adı verilen sistem ile Samsung’un F8000 model akıllı televizyonuna sızılabiliyor, kullanıcılar, televizyonlar kapalıyken bile dinlenebiliyor, televizyon aracılığıyla görüntü kaydı bile yapılabiliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X