Yabancı yatırımcılara Türkiye daveti

Dayanıklı altyapı inşa edilmesinin yatırım maliyetinin oldukça yüksek olduğuna işaret eden Bakan Kurum, yabancı yatırımcıları Türkiye’ye davet etti.

Yabancı yatırımcılara Türkiye daveti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Japonya’da düzenlenen ‘G20 Çevre ve Enerji Bakanları Toplantısı’nın ikinci gününde ‘İklim Değişikliğine Uyum ve Ekosistem Tabanlı Yaklaşımı İçeren Dayanıklı Altyapı’ başlıklı İkinci Çevre Oturumu’na katıldı. Buradaki konuşmasında Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda Türkiye’nin de yer aldığı Akdeniz havzasının iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında gösterildiğini hatırlatan Kurum, ‘’Türkiye, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en çok görüleceği ülkeler arasında yer alıyor” dedi. Türkiye’de aşırı hava olaylarının sayı ve şiddetinde artışların devam ettiğini ifade eden Kurum, özellikle sıcak hava dalgaları, kuraklık ve orman yangınlarının Türkiye’yi artan şekilde tehdit ettiğini, yağış rejiminin değişmesine bağlı olarak sel ve taşkın ile heyelan olaylarında artışlar görüldüğünü kaydetti.

MALİYETİ OLDUKÇA YÜKSEK

Bu nedenle dayanıklı altyapının inşa edilmesinin Türkiye için büyük önem arz ettiğini dile getiren Bakan Kurum, şöyle devam etti: ‘’Ülkemizdeki dayanıklı altyapının geliştirilmesi çalışmaları henüz başlangıç aşamasında. 2012’den itibaren ülkemizde afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi için adeta bir seferberlik başlatıldı. Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında, yaklaşık 6,5 milyon konutun yeniden yapılandırılmasını hedefliyoruz. Amacımız her yıl 300 bin konutu dönüştürmek. Ancak dayanıklı altyapının inşa edilmesi ve iklim değişikliğine uyum sağlamanın yatırım maliyeti oldukça yüksek. Yabancı yatırımcıları da büyümekte olan, yatırım fırsatı açısından avantajlı ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyoruz.”

KAYNAKLAR ÇEŞİTLENDİRİLİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, toplantının ‘Enerjinin Geleceği’ başlıklı oturumunda konuştu. Sürdürülebilir bir gelecek için, enerji verimliliğinden, yenilenebilir enerjiden, fosil yakıtlardan ve nükleer enerji teknolojilerinden faydalanmanın zorunlu olduğuna dikkati çeken Dönmez, Türkiye’nin enerjide kaynak çeşitlendirme politikası izlediğinin altını çizdi. Dönmez, ‘’2023’e kadar elektrik üretimimizde yerli ve yenilenebilir kaynakların payını üçte ikiye yükseltmeyi hedefliyoruz. Geçen ay, bir gigavat kapasiteli bir rüzgar ihalesi başarıyla tamamlandı. Türkiye, 2017’de jeotermal enerjide ‘Bir gigavat’ kulubüne katıldı. Hedefimiz 2023’e kadar iki gigavatı geçmek” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X