Yabancıya konut satışında rekor

Döviz kurlarındaki artış konutta iç talebi düşürürken, yabancı ilgisini patlattı.

Yabancıya konut satışında rekor

Yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 151,1 artarak, 5 bin 615 oldu. Bu, rekor olarak kayıtlara geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde eylülde satılan konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 gerileyerek, 127 bin 327 oldu. Bir önceki aya göre yüzde 21 artış gerçekleşti. İpotekli konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72 azalarak, 11 bin 330’a gerilemesi dikkat çekti.

İLK KEZ 5 BİN SINIRI AŞILDI

Döviz kurlarındaki yükseliş, toplam satışta düşüşe neden olurken, yabancıların konut yatırımlarının artmasını sağladı. Yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 151,1 artarak, 5 bin 615 oldu. Böylece yabancıya satışta ilk kez 5 bin sınırı aşıldı. Bu alanda ilk sırada bin 799 konutla İstanbul bulunurken, bu ili bin 38 satışla Antalya, 424 satışla Bursa, 386 satışla Ankara ve 333 satışla Yalova izledi.

Yılın ilk 9 ayında ise yabancılara konut satışı 2017’nin eş dönemine kıyasla yüzde 58,5 artış göstererek 24 bin 155’e ulaştı. Geçen yılın tamamında 22 bin 234 konut satışı göz önüne alındığında, 2018’de yabancılara konut satışının 30 bini geçmesi tahmin ediliyor. Öte yandan ocak-eylül döneminde yabancıya İstanbul’da 7 bin 895 konut satıldı. İstanbul’u 5 bin 237 konutla Antalya, bin 719 konutla Bursa, bin 321 konutla Yalova, bin 212 konutla Ankara ve bin 34 konutla Trabzon takip etti.

EN ÇOK İLGİ IRAKLILAR’DAN

Ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satışında, Irak vatandaşları eylül ayında zirvedeki yerini bırakmıyor. Bu dönemde Iraklılara gerçekleştirilen bin 351 adetlik konut satışı, toplam satışların yüzde 20’sini oluşturdu. Böylece ilk defa aylık bazda konut satışında binin üzeri görüldü. Söz konusu ayda Iraklıları 538 konut yatırımıyla İranlılar, 360 adetle Ruslar, 312 adetle Suudi Arabistanlılar ve 299 adetle Almanlar takip etti.

Yılın 9 ayında da Türkiye’den en fazla konut sahibi yine Iraklılar oldu. Bu dönemde 4 bin 866 konut satın alan Iraklıları, 2 bin 197 konutla İranlılar, bin 885 konutla Suudi Arabistanlılar, bin 443 konutla Ruslar ve bin  konutla Kuveytliler izledi.

SEKTÖR YETKİLİLERİ NE DEDİ?

-Faruk Akbal: Yabancıya satışta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Bunda ülkemizdeki gayrimenkullerinin cazibesinin daha geniş coğrafyalarda fark edilmesinin etkisi büyük. Vatandaşlık teşvikinin 250 bin dolara çekilmesinin de satış rakamlarında hissedilmeye başlandı. Bu daha başlangıç.

-Tamer Özyurt: Yabancıya yapılan konut satışlarındaki yükseliş, gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine olan katkısının en önemli göstergesidir. Ülkemizde dövizin yükselmesi ve müteahhitlerin maliyetlere gelen zamlara rağmen satış fiyatlarında artış yapmaması yabancılar için büyük fırsat.

-Şenol Üçüncü: Konut sektörünün canlanması için hayata geçirilen kampanyalar yabancıların alım iştahını da artırdı. Bundan sonra da dönem dönem düzenlenen kampanyalar ve sağlanan destekler olursa sektör daha da hareketlenecek. Bizim işimizde kilit noktanın döviz ve faiz olduğu unutulmamalı, tedbirler bu yönde alınmalı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X