Yaşam desteği kesiliyor

Fransa’da 2008 yılından bu yana kamuoyunu ikiye bölen ötenazi davasında sona gelindi.

Yaşam desteği kesiliyor

Doktorlar, motosiklet kazasının ardından bitkisel hayata giren 42 yaşındaki Vincent Lambert’in yaşam destek ünitesini kapatmaya başlarken, ülkede bir kez daha ölüm ve yaşam hakkı tartışması başladı.

10 yıldır felç olan, mide sondası ile beslenen ancak kendi kendine nefes alabilen ve nadiren gözlerini açan Lambert’in durumu ailesini ikiye bölmüştü. Bir yanda eşi, altı kardeşi ve yeğeninin, diğer yanda ise koyu Katolik anne-babası ile iki diğer kardeşinin bulunduğu kavga yargıya taşınmış ve kamuoyuna yansımıştı. Hastane ise bugün, Lambert’in yaşamına son verilmesi yönündeki son yargı kararını uygulamaya ve yaşam destek ünitesini yavaş yavaş kapatmaya başladı.

AİLE İÇİ KAVGA

Söz konusu dava, Fransa’da bir dizi yargı kararına konu olmuş, aile içi kavga Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar taşınmıştı. AİHM, Fransa’da bir mahkemenin ötenazi lehindeki kararını desteklemişti. Ancak bu süreçte, babasının itirazları sonucu doktorlar yaşam destek ünitesini kesmemişti.

Fransa’da ötenazi yasal değil ancak doktorların, ölümcül hastaları derin sedasyona sokmasına izin veriliyor. Lambert’in doktorları da 2013 yılında, eşi Rachel ile de görüştükten sonra derin sedasyon tavsiyesinde bulunmuştu. ‘Eşinin bu şekilde tutulmak istemeyeceğini’ söyleyen Rachel Lambert bu öneriyi kabul etmişti.

Ancak anne-babasının kendilerine danışılmadığı gerekçesiyle dava açması sonucu 10 yıllık yasal süreç başlamıştı. Anne-baba, 2015’te bir Katolik sitesinde bir video yayınlayarak Lambert’in aile üyelerine tepki verdiğini savunmuş, doktorlar ise bu videonun kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini açıklamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X