Yatakların başucunda bulunan komodinin ilginç ortaya çıkış hikayesi

Dilimize Fransızcadan geçen komodin, şimdilerde kitaplarımız, telefonlarımız gibi kişisel eşyalarımızı yakınımızda tutmak için kullanılıyor olsa da ortaya çıkış amacı çok daha farklı.

Yatakların başucunda bulunan komodinin ilginç ortaya çıkış hikayesi

Komodin, günümüzde üzerinde veya çekmecelerinde kişisel eşyaları saklama ünitesi olarak işlevlense de bu mobilyanın ilk üretim amacı yine kelimenin doğduğu yer olan Fransa’dır.

Tuvalet ve banyo kültürü Avrupa’da geç ortaya çıkmıştı. Yüzlerce odaya sahip olup tuvaleti olmayan ihtişamlı saraylar vardı. Orta çağ sonlarına kadar da Fransa’da soyluların evlerinde de tuvalet yoktu.

İnsanlar özellikle gece yarısı tuvalet ihtiyaçlarını altında bir oturak bulunan iskemle yardımı ile bir kutuya giderip bu kutuları sabah dışarıya atana kadar saklarlardı. Hem erkek hem kadın için birer tane yatağın baş uçlarında bulunan kapaklı gövdeye bu kutunun yerleştirilmesiyle de kokunun dışarı yayılması engellenirdi.

Yıllar geçtikçe fonksiyonunun bu kadar değişebilmesi şaşırtıcı. telefonu, kitabı başuçlarımızdaki çekmeceye koyarken bir kez daha düşünülmeli.

Ayrıca klozet kelimesinin ingilizcesi de water closet. Closet ingilizcede dolap anlamına geliyor, yani water closet’ten su dolabı anlamı çıkıyor. Muhtemelen oradaki su kelimesi de tuvalet kültüründen sonra dolap kelimesine ilave edilmiş.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X