Yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk iştahı arttı

2017’de yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk iştahlarında artış gözlendiğine işaret eden DenizBank Genel Müdürü Ateş, Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için bugün 1,4 dolar olan kilo başına ihracatın 3 dolar seviyesine çıkması gerek

Yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk iştahı arttı

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, DenizBank’ın 2017’de de büyümesinin başrollerinde KOBİ’ler ve tarım sektörü olduğunu ifade etti.

Ateş, Türkiye ekonomisi, bankacılık sektörü, DenizBank’ın 2017 yılı performansı ve gelecek yıla ilişkin öngörülerini paylaştı. 2017 yılında genel olarak yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk iştahlarında bir artış gözlendiğini belirten Ateş, DenizBank olarak da yurt dışı kreditörlerden temin ettikleri ikili borçlanma portföyünün darbe girişimi öncesine göre artış kaydettiğini vurguladı. Alınan kredilerin büyük çoğunluğunun müşterilerin dış ticaret işlemlerinin finansmanı amaçlı olduğunu anlatan Ateş, Denizbank olarak müşterilerin ithalat akreditifi işlemlerinden aldıkları pazar payının yüzde 10 seviyesinde bulunduğunu söyledi.

SORUNLU KREDİ ORANI YÜZDE 0,7

Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kefaletli kredilerini de değerlendiren Ateş, çok yerinde, zamanında ve akıllıca bir uygulama olan KGF teminatı sağlanarak özellikle ekonominin can damarı olan KOBİ’lere 250 milyar liralık kredi sağlandığını hatırlattı. KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesinin likiditenin sağlanmasına, üretimin hızlanmasına, istihdam sağlanmasına, şirketlerin yükümlülüklerini sıkıntı yaşamadan yerine getirmesine yardımcı olduğunu vurgulayan Ateş, şöyle devam etti: ‘’Ekonomi yılın ilk yarısında yüzde 5’in üzerinde güçlü büyüme kaydederken, yılbaşından itibaren 1 milyonun üzerinde yeni istihdam yaratıldı. Karşılıksız çıkan çeklerin oranı 2016’da yüzde 4’ten ekimde yüzde 2 seviyesine geriledi. Bununla birlikte teminat limitinin yüzde 7 olduğu KGF kredilerinde sorunlu kredi oranı yüzde 0,7 ile çok düşük seviyelerde seyrini sürdürüyor.”

YÜZDE 40’LIK PAZAR PAYI

DenizBank’ın 2017’de de büyümesinin başrollerinde KOBİ’ler ve tarım sektörünün olduğunu dile getiren Ateş, bu yılın ocak-eylül döneminde DenizBank’ın aktiflerinin yüzde 12 ve mevduatlarının yüzde 16 büyüme gösterdiğini, kredilerde ise bu oranın yüzde 15 olduğunu kaydetti. Hakan Ateş, sektörde sermayesini en etkin kullanan bankalardan biri olan DenizBank’ın 2016 sonunda yüzde 14,8 olan sermaye karlılığı oranının 2017’nin ilk 9 ayı sonunda yüzde 15,7 seviyesinde bulunduğunu belirtti. KOBİ Bankacılığı tarafında 2017 yılında kayıtlı müşteri sayısının 1,6 milyon seviyesine ulaştığına işaret eden Ateş, ‘’KOBİ kredilerinde yılın ilk 9 ayında sektör yüzde 18,4 büyürken, Denizbank KOBİ Bankacılığı sektörünün üzerinde yüzde 22,8 seviyesinde büyüdük. Tarıma en büyük desteği sağlayan özel banka olmaya devam ettik. Yüzde 40 pazar payı ile tarım kredilerinde özel bankalar arasında lider konumumuzu koruyoruz”diye konuştu.

15 YILDA 108 KAT BÜYÜDÜ

2018’de perakende bankacılık alanına öncelik vermeye devam edeceklerine vurgu yapan Ateş, gelecek dönemde özellikle tarım müşterilerine de ulaşmayı hedefleyerek şube ağını genişletmeyi planladıklarının altını çizdi. En fazla emekliye maaş ödeyen özel banka konumuna eriştiklerini ve emeklilere her konuda ayrıcalıklı olduklarını hissettirerek gerek finansal, gerekse sosyal ihtiyaçları için yanlarında olmaya devam edeceklerini anlatan Ateş, riskli binaların yenilenmesi için kullandırılan kentsel dönüşüm kredilerinde liderliklerini sürdüreceklerini ifade etti. Tarım bankacılığı hizmeti vermeye başladıklarında 700 milyon lira civarında olan tarım kredileri sektörü toplamının 2017’nin 3. çeyreğinde 83 milyar liraya yükseldiğini ve pazarın 15 yılda 108 kat büyüdüğünü söyleyen Ateş, DenizBank’ın ise bu dönemde 11 milyar lira kredi hacmine ulaştığını dile getirdi.

DİJİTAL ALANDA YATIRIMLAR SÜRECEK

Hakan Ateş, hayatın her alanında bizzat yaşanan dijital dönüşümün bankacılıkta da yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Özellikle ‘Z’ jenerasyonun finansal ihtiyaçlarının başlayacağı gelecek 5-10 yıl içinde sektörün buna hızlı bir şekilde adapte olup daha teknolojik ve farklı çözümler sunabilmesi, bu duruma karşı yeteneklerini geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Ateş, DenizBank olarak finans sektörünün dijital dönüşümünün başını çeken banka olmaya devam edeceklerini belirtti. Ateş, dünyanın en inovatif bankası olarak 2018 yılında da dijital ve mobil alanda yatırımların hızla devam edeceğinin altını çizdi. MobilDeniz’de 1 milyon aktif kullanıcı barajını geçtiklerine dikkat çeken Ateş, MobilDeniz’in bugün 400 DenizBank şubesine bedel olduğunu kaydetti. Yaşamın giderek akıllandığına ve Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşması, sürdürülebilir büyüme sağlayıp yüksek gelirli ekonomi sınıfına yükselmesi için bu değişimin parçası olması gerektiğini hatırlatan Ateş, ‘’Türkiye’nin ihracatını 500 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefinin gerçekleşmesi için bugün 1,4 dolar olan kilo başına ihracatın 3 dolar seviyesine çıkması gerekiyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X