Yenişehir’de çiftçiye yeni ürün seçenekleri

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen deneme ekimleriyle çiftçiye alternatif ürün seçenekleri sunulurken, hünnap ve lavanta öne çıkıyor.

Yenişehir’de çiftçiye yeni ürün seçenekleri

GÜRHAN ADANA     

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen deneme ekimleriyle çiftçiye alternatif ürün seçenekleri sunuluyor. Yüksekokulun Seracılık Uygulama Alanı’nda son olarak hünnap ve lavanta yetiştirilmesinde başarı sağlandığı belirtildi.

4 yıl önce Seracılık Uygulama Alanı’nda 50 ağaçlık bir hünnap bahçesi kurduklarını belirten Yüksekokul Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, geçen yıl ilk meyveleri topladıklarını anlattı.

Yenişehir’in toprak ve iklim yapısının hünnap yetiştirmeye son derece uygun olduğunun görüldüğünü söyleyen Erdoğan, ‘İlçemiz çiftçilerinin bölgemizde hünnap yetiştirilebildiğini bilmelerini istiyoruz.

Bu meyvenin hastalık ve zararlı sorunu bulunmuyor. İlaçlama hiç yapmadık, kimyevi gübre kullanmadık. Sadece suladık’ dedi.

Meyvenin 15 Mayıs’tan itibaren çiçek açmaya başladığını, böylece nisandaki geç donlardan etkilenmediğini ifade eden Erdoğan, ‘Hünnabın bir piyasası oluştuğunu gördük. Bursa Hali’ndeki tüccarlar gelip meyveyi toptan alıyorlar. Kilosu toptan satışlarda 5 TL’ye, pazarlarda perakende satışlarda ise 10 TL’ye kadar yükseliyor’ diye konuştu.

LAVANTA DA UYUMLU…

Sulanamayan kıraç arazilerde ise lavanta yetiştirilebildiğini dile getiren Hakan Erdoğan, bu bitkinin soğuk havalardan da etkilenmediğinin görüldüğünü söyledi. Seracılık Uygulama Alanı’nda lavanta yetiştiriciliğinden de başarılı sonuçlar aldıklarını vurgulayan Erdoğan, ‘Lavanta ilaç yapımında ve kozmetik sanayinde parfüm hammaddesi olarak kullanılıyor. Özellikle sulu tarımın dışında kalan buğday ve arpa yetiştirilen arazilere sahip çiftçilerimize lavantayı öneriyoruz’ dedi. 

Lavantanın doğal ekosistem açısından da son derece yararlı bir bitki olduğunu ifade eden Erdoğan, ‘Bu bitki yetiştirildiği bölgedeki arıların birinci derecede besin kaynağı oluyor. Böylece doğal döngü açısından önemli bir rol üstleniyor’ diye konuştu.

Lavanta tohumlarını ağustostaki hasattan sonra paketleyip Yenişehirli çiftçilere dağıtacaklarını belirten Erdoğan, ‘Başarılı sonuçlar alınan hünnap ve lavanta yetiştirmek isteyen çiftçileri daha ayrıntılı bilgi almaları için yüksekokulumuza bekliyoruz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X