Yenişehir’de mera alanları genişleyecek

Tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Yenişehir’de 2 ayrı bölgedeki mera ıslah çalışmalarından olumlu sonuçlar alındı. Meralarda yapılan incelemelerde, mera bitkilerinin gelişiminin oldukça iyi düzeyde olduğu saptandı.

Yenişehir’de mera alanları genişleyecek

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün başlattığı çalışmaları yerinde inceleyen Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Doç. Dr. Emine Budaklı Çarpıcı, meralardaki yem bitkilerinin gelişiminin oldukça iyi düzeyde olduğunu belirtti.

Çarpıcı, ‘Geçen yıl baklagil ve buğdaygillerden oluşan yem bitkileri dikilmeden önce bu meralar yabancı ot ve dikenli bitkilerle kaplıydı. İstenen mera özellikleri yoktu. Şimdiyse meralarda boş alanların olmadığını görüyoruz. Her noktadan bitkiler fışkırmış’ dedi.

Bu meralarda hayvan otlatılmasına gelecek yıl izin verileceğini anlatan Çarpıcı, ‘Yem bitkilerinin köklerinin toprağa tam olarak yayılıp yerleşmesini bekleyeceğiz. Gelecek yıl nisan ayının ortalarından itibaren hayvan otlatılmasına açılabilir ve böylece bu bölgelerdeki hayvancılığın kaba yem ihtiyacı karşılanmış olur’ diye konuştu.

MALİYETLER AZALACAK…

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz ise, Türkiye’de hayvancılığın en önemli sıkıntısının kaba yem maliyetleri olduğunu ifade etti.

Aranmaz, ‘Etin pahalı olmasının nedenlerinden birisi de mera alanlarının azlığı. Yenişehir’de 37 bin büyükbaş, 53 bin de küçükbaş hayvan yetiştiriliyor. Meraların ıslah edilerek hayvan otlatmaya açılmasıyla ilçemizdeki hayvancılık maliyetleri de ciddi oranda azalacaktır’ dedi.

ALTI BÖLGEDE DAHA…

Geçen yıl Karaköy ve Gündoğan Mahallelerindeki toplam 250 dekarlık meralarda başlattıkları çalışmalardan başarılı sonuçlar alınmasının umut verici olduğunu vurgulayan Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Rıdvan Sağlık da, 6 ayrı bölgede daha aynı çalışmanın yapılacağını söyledi.

Sağlık, bu bölgelerde mera bitkileri ekimlerinin önümüzdeki sonbahar aylarında gerçekleştirileceği kaydetti.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X